Dijkverbetering Lith-Bokhoven
De ligging van Nederland aan de Noordzee en de aanwezigheid van meerdere grote rivieren maakt ons land kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dan ook van levensbelang. In 2017 zijn hiervoor in Nederland nieuwe strengere normen voor waterveiligheid vastgesteld. Om aan deze normen te voldoen moeten de dijken in Nederland worden versterkt. Ook de dijk vanaf de sluis bij Lith tot en met Bokhoven.
De veiligheidsnormen zijn strenger geworden omdat er nu veel meer mensen achter de dijk wonen dan vroeger. Er zijn meer mensenlevens, maar ook meer woningen, bedrijven en infrastructuur die beschermd moeten worden. Daarnaast neemt de hoeveelheid water dat de Maas afvoert toe door klimaatverandering. Er komen vaker hoge waterstanden voor die ook langer kunnen duren. Als we niks doen, wordt de kans op een dijkdoorbraak groter.
Nieuws
De rapportage van het belevingswaardenonderzoek
We hebben in de maand juni een belevingswaardenonderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek wilden we een goed beeld krijgen van wat mensen vinden van de dijk tussen Lith en Bokhoven, maar ook wat de mening is over de omgeving van de dijk.
We hebben het onderzoek onder andere verspreid via verschillende lokale en sociale media en via een mail aan alle nieuwsbriefleden. Daarnaast is een deel van ons projectteam een dag de dijk opgegaan om bij passanten en recreanten de enquête af te nemen. In totaal zijn er maar liefst 300 enquêtes ingevuld!
De definitieve rapportage van het belevingswaardenonderzoek downloadt u aan de rechterkant van deze pagina of via onderstaande button.
Download hier de rapportage (pdf, 2.4 MB)
Dijkdorpsessies in Lith en Oud-Empel
Aan het traject tussen Lith en Bokhoven ligt een aantal bijzondere dorpskernen, waaronder Oud-Empel en Lith. De ligging van woningen aan beide zijdes van de dijk is kenmerkend voor deze dorpen en geven een extra uitdaging binnen ons project.
Een aantal weken geleden hebben we twee dijkdorpsessies georganiseerd met bewoners die direct aan de dijk van deze dorpen wonen. Via een reis door het verleden en een blik op het heden, keken we samen met hen naar de toekomst. We hebben besproken wat zij als bewoner belangrijk vinden als het gaat om het verbeteren van de dijk, voornamelijk in relatie tot de bijzondere plek waar zij wonen.
Het waren twee zinvolle bijeenkomsten waar we mooie gesprekken hebben gevoerd met de dijkbewoners, waar zij hun wensen, zorgen en ideeën richting ons hebben geuit. We gebruiken deze informatie voor het uitwerken van verschillende denkrichtingen voor de dijkverbetering.
Wilt u meer lezen? Download dan aan de rechterkant van deze pagina de presentatie, de posters en het verslag van deze avond.
Terugblik werkplaats 2 op 17 oktober 2024
Dinsdag 17 oktober vond de tweede werkplaats van het project plaats. Ditmaal verwelkomden we 40 werkplaatsdeelnemers in café Hertog Jan van Brabant in Lith. Technisch manager Patrick Dobber heeft de avond afgetrapt met een minicollege over dijken. Daarna vroegen we de werkplaatsdeelnemers om met ons een sprong in de tijd te maken en na te denken over hoe zij denken hoe het gebied eruit ziet over 50 jaar. Na een levendige discussie werd er in kleinere groepjes gepraat over belangrijke thema's in het projectgebied, zoals recreatie, natuur en ruimtelijke kwaliteit.
Wilt u meer lezen? Download dan het sfeerverslag, de presentatie en de gebuikte posters aan de rechterkant van deze pagina.
Locatie
Het gaat om het dijktraject vanaf de sluis bij Lith tot en met Bokhoven.
Wat gaan we doen?
In de komende jaren doen we veel onderzoek, brengen we oplossingen in beeld en maken we hoofdkeuzes voor het ontwerp van de dijk (voorkeursalternatief). We verkennen daarbij ook wat een denkbare ontwikkeling van de uiterwaarden kan zijn als je rekening houdt met de dijkverbetering, maar bijvoorbeeld ook met de landbouwtransitie, natuurdoelen en recreatie. Daarnaast werken we onder andere samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, die het initiatief heeft genomen voor de ontwikkeling van de Henriëttewaard. Deze fase van het project noemen we de verkenningsfase.
Een project als deze heeft onvermijdelijk gevolgen voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Het goed informeren en kunnen meedenken van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is dan ook een belangrijk onderdeel van het project. We hebben hiervoor in het voorjaar van 2024 informatiebijeenkomsten georganiseerd. Momenteel zijn we bezig met de werkplaatsen en de dijktafels.
Planning
Op dit moment zitten we in de verkenningsfase. In maart/april 2024 hebben we informatiebijeenkomsten georganiseerd als aftrap van deze fase. Daarna hebben we ongeveer 2,5 jaar nodig tot een vastgesteld voorkeursalternatief.
Na de verkenningsfase wordt het voorkeursalternatief nog verder gedetailleerd en worden de hoofdbesluiten en -vergunningen aangevraagd. Dat duurt circa 3 jaar. Daarna kan de uitvoering starten. Met de huidige inzichten is de dijk rond 2034 verbeterd.
Samenwerkingspartners
We werken samen met onder andere de volgende overheden/regionale organisaties:
- Gemeente Den Bosch
- Gemeente Oss
- Provincie Noord-Brabant
- Rijkswaterstaat
- Landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma
- Natuurmonumenten
- ZLTO
Documenten
● Met het project maken we ter kennismaking een rondgang langs de relevante bestuurs-, dorps- en wijkraden. De presentatie van deze kennismakingen download u via het blok aan de rechterzijde van deze pagina. Deze presentatie is bij alle kennismakingen inhoudelijk gelijk.
● Hier vindt u ook 'Het boek ‘Dijken voor Beginners’. Hierin vindt u informatie over wat er komt kijken bij een dijkverbetering.
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van de dijkverbetering Lith-Bokhoven:
Meanderende Maas
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren de dijk tussen Ravenstein en Lith en geven de Maas meer ruimte.
Dijkverbetering Doeveren
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren de 4 kilometer lange dijk bij Doeveren.
Dijkverbetering Cuijk-Ravenstein
Door klimaatverandering staat het water in de Maas in de toekomst vaker erg hoog. We verbeteren daarom de dijk tussen Cuijk en Ravenstein.
Contact
Sjors Hoek
- Functie
- Omgevingsmanager
- Telefoon
- 06-20 09 23 64
- shoek@aaenmaas.nl
Tim Smit
- Functie
- Omgevingsmanager
- Telefoon
- 06-57 93 16 31
- tsmit@aaenmaas.nl
Documenten
- Belevingswaardenonderzoek (pdf, 2.4 MB)
- Werkplaats 2 - 17 oktober - Presentatie (pdf, 2 MB)
- Werkplaats 2 - 17 oktober - Posters (pdf, 217 MB)
- Werkplaats 2 - 17 oktober - Verslag (pdf, 295 kB)
- Dijkdorpessie Oud-Empel - 10 oktober - Presentatie (pdf, 1.1 MB)
- Dijkdorpsessie Oud-Empel - 10 oktober - Poster (pdf, 23 MB)
- Dijkdorpsessie Oud-Empel - 10 oktober - Verslag (pdf, 338 kB)
- Dijkdorpsessie Lith - 3 oktober - Presentatie (pdf, 1.8 MB)
- Dijkdorpsessie Lith - 3 oktober 2024 - Poster (pdf, 10 MB)
- Dijkdorpsessie Lith - 3 oktober 2024 - Verslag (pdf, 272 kB)
- Presentatie BWO Werkplaats 24 juni 2024 (pdf, 13 MB)
- Presentatie Werkplaats 24 juni 2024 (pdf, 2.2 MB)
- Sfeerverslag Werkplaats 24 juni 2024 (pdf, 517 kB)
- Presentatie informatiebijeenkomsten | maart 2024 (pdf, 8 MB)
- Posters informatiebijeenkomsten | maart 2024 (pdf, 3.7 MB)
- Communicatie- en Participatieplan Verkenningsfase (pdf, 552 kB)
- Presentatie wijkraad Maaspoort | 28 november 2023 (pdf, 1.9 MB)
- Boek 'Dijken voor Beginners' (pdf, 4.5 MB)
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!