Sint Jansbeek
We ontwikkelen op dit moment de Sint Jansbeek tot een natuurlijke en robuuste beek. Zo willen we zorgen voor voldoende water voor het gebied en tegelijkertijd voor voldoende afvoer van water in natte perioden. De ambitie is om de vissen en andere onderwaterdieren, die vanuit de Maas stroomopwaarts willen zwemmen, meer mogelijkheden te geven. Dat betekent dat de stuwen die in de beek zitten, deels worden verwijderd of aangepast zodat de vissen deze kunnen passeren. Daarnaast leggen we een ecologische verbindingszone ter hoogte van het dorp Vortum-Mullem aan. Deze natuurstrook geeft meer ruimte voor diersoorten zoals de das en de modderkruiper om zich langs de beek te kunnen verplaatsen.
Nieuws
- Nieuwsbrief december 2024
- Viering afronding fase 2 Sint Jansbeek
- Nieuwsbrief september 2024
- Nieuwsbrief juni 2024
- Nieuwsbrief maart 2024
- Start uitvoering herinrichting Sint Jansbeek op 5 februari 2024
- Inloopbijeenkomst maandag 9 januari 2023 over plannen Sint Jansbeek
- Nieuwsbrief augustus 2022
- Dinsdag 28 juni digitale informatieavond herinrichting Sint Jansbeek
- Nieuwsbrief december 2021
- De bever op de juiste plekken langs de Sint Jansbeek
- Nieuwsbrief juli 2021
- Donderdag 15 juli digitale informatieavond herinrichting Sint Jansbeek
Locatie
De Sint Jansbeek ligt in de gemeente Boxmeer, ontstaat in dit gebied ten westen van het dorp Groeningen en stroomt via het dorp Vortum-Mullem naar de Maas. In totaal is de beek 8,5 km lang. Het deel bij de uitmonding van de Maas (0,85km) is al ontwikkeld in 2015.
Wat gaan we doen?
- De beek zal op sommige plaatsen weer gaan meanderen, oftewel: er komen meer bochten in de beek. Zo krijgt het water meer de ruimte.
- De beek zal meer door bosrijk gebied gaan stromen. Hierdoor krijgt de beek meer schaduw en dit is beter voor de waterkwaliteit. De oude loop van de Sint Jansbeek blijft in stand zodat deze mee kan blijven stromen bij een grote hoeveelheid water.
- De beek wordt op een aantal plaatsen smaller zodat het water sneller stroomt bij weinig water. Daarbij wordt de oever breed en flauw gemaakt zodat er voldoende ruimte is voor water bij piekbuien.
- We planten bomen en leggen op meerdere plaatsen houtpakketten in de beek, voor betere ecologische omstandigheden en een variatie in stroomsnelheid.
- We leggen een ecologische verbindingszone aan van ongeveer 350 meter lang ter hoogte van het dorp Vortum-Mullem. Dit is een natuurstrook langs de beek die het beekdal voor en na het dorp verbindt zodat diersoorten zoals de das en de modderkruiper zich kunnen verplaatsen.
- We maken een nieuw leefgebied voor de bever door de aanleg van beverpoelen, zo willen we overlast voorkomen in de beek.
- Vissen en andere onderwaterdieren die van nature thuishoren in de beek, en vanuit de Maas stroomopwaarts willen zwemmen, gaan we een betere leefomgeving bieden. Dat betekent dat we de stuwen die in de beek zitten deels verwijderen of aanpassen zodat de vissen er goed langs kunnen zwemmen.
- We zorgen dat de hele beek goed toegankelijk is voor beheer en onderhoud.
Planning: uitvoering in deeltrajecten
Door de gebiedsspecifieke eigenschappen is er besloten om de twee projectplannen in 4 trajecten uit te voeren. Zo is het inrichten van de Bosbeek (deze valt in het rode traject op dit kaart) een heel ander werk dan de inrichting in Vortum-Mullem zelf. De uitvoeringsvolgorde van de trajecten is afhankelijk van zaken zoals het broedseizoen. Dit is ook onder andere de reden waarom we het traject van Loonseweg tot Overloonseweg (het rode traject op de kaart) als eerst uitvoeren omdat we hier in een bos werken. Deze werkzaamheden zijn in februari 2024 gestart. Het traject Vortum-Mullum is begin september gestart. En het traject Overloonswef tot Vortum-Mullum is half oktober 2024 gestart. In totaal duren de werkzaamheden over het gehele traject ongeveer tot eind 2025. Lees onder het kopje 'Wat doen we nu?' hoe het staat met de uitvoering per deeltraject.
Wat doen we nu?
Traject Loonseweg tot Overloonseweg
Op 5 februari 2024 zijn we gestart in het deelgebied Loonseweg tot Overloonseweg (nabij Koudenhoek). Deze eerste werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemer Van Berkel Landschap en Infra bv en duurden circa 4 maanden. Na het verwijderen van de niet-gesprongen-explosieven heeft de aannemer de graafwerkzaamheden verricht. Zo is in de afgelopen tijd de bosbeek ter hoogte van de Overloonseweg gegraven en de oude Sint Jansbeek door het sterrenbos weer aangetakt. Hier heeft de Sint Jansbeek weer natuurlijke bochten teruggekregen en zijn er doodhout pakketten in de beek gelegd. Deze maatregelen dragen bij aan een betere stroomvariatie waar flora en fauna van profiteert. Zo werken we aan een gezondere biodiversiteit en betere waterkwaliteit. Uiteraard houden we voor piekbuien de situatie goed in de gaten. In deze situaties kan het water nog via de originele Sint Jansbeek worden afgevoerd die dan als piekgeul dient.
Hiermee is bijna alles gereed van dit traject. De laatste onderdelen zullen worden uitgevoerd door een aannemer die een van de andere trajecten gaat uitvoeren.
Traject Vortum-Mullem
In het traject Vortum-Mullem is onder andere een ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd van ongeveer 350 meter lang. Dit is een natuurstrook langs de beek die het beekdal voor en na het dorp verbindt zodat diersoorten zoals de das en de modderkruiper zich kunnen verplaatsen. Deze EVZ is ten noorden van de Provinciale aangelegd, langs de Sint Jansbeek. De aannemer die het werk heeft uitgevoerd, is Vissers Ploegmakers. In augustus zijn de eerste werkzaamheden gestart. Lees meer hierover in de informatieflyer van Vissers Ploegmakers. (pdf, 2.2 MB)
Het werk is zo goed als gereed. In het fotoalbum op deze pagina zijn enkele foto's te zien van de stapelmuur. De ruimtes tussen de natuurkeien en het flauwe talud aan de andere oever van de beek zorgen ervoor dat planten en dieren kans krijgen om zich te verspreiden. Dat is belangrijk om versnippering van natuurgebieden tegen te gaan. En het draagt bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Gezien de beperkte ruimte op deze locatie was een stapelmuur dé oplossing om toch aan deze doelstellingen te kunnen voldoen.
Traject Overoonseweg tot Vortum-Mullem
Het deelgebied tussen de Overloonseweg en Vortum-Mullem is als derde gestart. Dit wordt ook uitgevoerd door Vissers Ploegmakers. Verschillende maatregelen worden hier uitgevoerd die bijdragen aan betere waterkwaliteit en vismigratie: meanders, schaduw op de beek, vistrappen, houtpaketten voor stroomvariatie en beverbiotopen. De eerste foto's hiervan zijn al in het fotoalbum te zien.
Traject Vortum-Mullem tot Maas
De planning voor de uitvoering van dit traject wordt nog bepaald. Zodra er meer duidelijkheid is over de startdatum, informeren we u.
Hoe zijn de plannen tot stand gekomen?
Het deel bij de uitmonding van de Maas (0,85km) is al ontwikkeld in 2015 (dat ligt op het kaartje in het paarse traject). Op deze locatie hebben we de beek meer laten slingeren (meanderen) waardoor er een natuurlijkere loop is ontstaan en het water sneller gaat stromen. Deze stroming is goed voor de ecologische waarde van de beek. Voor het overige deel, stroomopwaarts, hebben we een plan gemaakt, in samenspraak met de verschillende belanghebbenden in het gebied. Het projectplan Waterwet is vastgesteld door het dagelijks bestuur op 16 juni 2023. Het gaat eigenlijk om twee projectplannen: één voor het buitendijkse traject van de Sint Jansbeek (van de dijk bij de Veerweg in Vortum-Mullem tot aan de Maas) en één voor het binnendijkse traject van de Sint Jansbeek (van Groeningen tot de dijk bij de Veerweg in Vortum-Mullem). Bekijk de definitieve plannen onder het kopje 'Documenten'.
Vervolgens heeft het definitieve plan nogmaals ter inzage gelegen van 23 juni t/m 3 augustus 2023.
Digitale bijeenkomst 28 juni 2022
Op dinsdagavond 28 juni 2022 organiseerden we een digitale informatiebijeenkomst om geïnteresseerden bij te praten over de plannen voor de Sint Jansbeek. Er zijn nieuwe schetsen beschikbaar waarop in meer detail de herinrichting zichtbaar is. Alle vragen en antwoorden van de bijeenkomsten hebben we in één document (pdf, 109 kB) uitgeschreven.
Digitale informatiebijeenkomst 15 juli 2021
Op donderdagavond 15 juli organiseerden we een digitale informatiebijeenkomst over de herinrichting van de Sint Jansbeek. Tijdens deze bijeenkomst hebben we de inhoud, het proces en de planning gepresenteerd van het project en was er de mogelijkheid om ons vragen te stellen via de chat. Download de sheets (pdf, 4.4 MB) van de presentatie of lees de vragen die zijn gesteld inclusief onze antwoorden daar op (pdf, 134 kB).
Samenwerkingspartners
- Staatsbosbeheer
- Provincie Noord-Brabant
- Gemeente Land van Cuijk
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van de Sint Jansbeek:
Oeffeltse Raam
Aa en Maas en gemeente Boxmeer passen de Oeffeltse Raam aan zodat deze de gevolgen van klimaatverandering beter aankan. We werken samen met belanghebbenden.
Gebiedsplan Raam
De Raamvallei heeft veel functies. Aa en Maas wil deze functies samenbrengen en het gebied beter toegankelijk maken. Samenwerking staat hierbij voorop.
Optimalisatie peilbeheer St. Anthonis-Boxmeer
Omdat het grondgebruik is veranderd, er nieuwe wensen en behoeften zijn in de streek en omdat het klimaat verandert, werken we aan een beter watersysteem in St. Anthonis en Boxmeer.
Contact
Marjolein van den Hoven
- Functie
- Projectleider
- Telefoon
- 06-83 05 33 01
- mvandenhoven@aaenmaas.nl
Op deze pagina
- Nieuws
- Locatie
- Wat gaan we doen?
- Planning: uitvoering in deeltrajecten
- Wat doen we nu?
- Hoe zijn de plannen tot stand gekomen?
- Digitale bijeenkomst 28 juni 2022
- Digitale informatiebijeenkomst 15 juli 2021
- Samenwerkingspartners
- Foto's
- Projecten in de buurt
- Oeffeltse Raam
- Gebiedsplan Raam
- Optimalisatie peilbeheer St. Anthonis-Boxmeer
- Contact
- Documenten
- Nieuwsbrief
Documenten
Definitieve projectplannen Waterwet:
- Projectplan Binnendijks (pdf, 2.8 MB) (van Groeningen tot de dijk bij de Veerweg in Vortum-Mullem) en bijlagen (pdf, 52 MB)
- Projectplan Buitendijks (pdf, 1.5 MB) (van de dijk bij de Veerweg in Vortum-Mullem tot aan de Maas) en bijlagen (pdf, 26 MB)
Los kaartmateriaal uit de definitieve projectplannen (dec. 2023)
- Maasmonding (pdf, 9.7 MB)
- Van Vortum-Mullem tot Hultenhoek (pdf, 13 MB)
- Van Hultenhoek tot Spoorlijn (pdf, 15 MB)
- Van Spoorlijn tot Overloonseweg (pdf, 12 MB)
- Van Overloonseweg tot Loonseweg (pdf, 13 MB)
- Buitendijkstraject (pdf, 12 MB)
Concept tekeningen (juli 2022):
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!