Nieuwe regels voor beregenen met grondwater
Let op: onderstaand persbericht is niet meer actueel. Klik hier voor het actuele persbericht over de regels voor beregenen met grondwater.
Extreme klimaatomstandigheden vragen om bewust omgaan met grondwater
Nu we steeds vaker te maken hebben met extreme weersomstandigheden en de invloed daarvan op de grondwaterstanden is het noodzakelijk dat we bewuster met grondwater omgaan. Dat is voor waterschap Aa en Maas reden om de regels rond het onttrekken van grondwater aan te passen. Voor ondernemers in de glastuinbouw, substraatteelt of containerteelt was het tot nu toe niet nodig om een bedrijfswaterplan in te dienen bij de aanvraag van een vergunning. Dat gaat nu veranderen. Vanaf 1 januari 2020 is het hebben van een bedrijfswaterplan verplicht om gebruik te mogen blijven maken van grondwater voor beregening.
Wat is een bedrijfswaterplan?
In het bedrijfswaterplan geeft de ondernemer aan welke waterbesparende en waterconserverende maatregelen het bedrijf al heeft genomen. Zo laat de aanvrager van de vergunning zien dat het bedrijf zuinig en bewust omgaat met water. Het aantal maatregelen hangt af van de omvang en locatie van de onderneming. In het bedrijfswaterplan staat ook waar nog winst te behalen is om zuiniger met water om te gaan en of er al nagedacht is over het maken van afspraken met anderen.
Hoe maak je een bedrijfswaterplan?
De huidige vergunning wordt vervangen door een melding (deze is eenvoudiger en sneller aan te vragen dan een vergunning) en een bedrijfswaterplan. De melding en het bedrijfswaterplan dient de aanvrager zelf in bij het waterschap. De formulieren die hiervoor nodig zijn, staan op de website aaenmaas.nl. Onder ‘Zelf regelen’ staat de tegel ‘Melden beregening’. Daar staan de te doorlopen stappen voor het maken van een bedrijfswaterplan en een melding.
Beide moeten voor 1 januari 2020 bij het waterschap binnen zijn.
Deel deze informatie
Recent nieuws
- Ga voor groen, water en beleving met onze vernieuwde subsidies!15 januari 2025
- Een beter riool begint bij jezelf: NPO Radio1 interviewt collega Paul Bos over jaarlijkse 'vetpiek' in rioolwaterzuiveringen14 januari 2025
- Pootjebaden in de Maas? De piek in de Maas bereikt zondag 12 januari ons werkgebied13 januari 2025
- Tijd voor voorbehoedsmiddelen voor de bever? De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...10 januari 2025
- Oliebollenvet door de gootsteen? Dan zit het waterschap een week later met een hoop vieze smurrie9 januari 2025