Geen extra maatregelen nodig vanwege hoogwater in de Maas
Het water in de Maas staat relatief hoog en er moet veel water worden afgevoerd en geborgen. Goed om te zien dat maatregelen die we voor dit soort situaties hebben bedacht in de praktijk goed werken, zoals het sluiten van een aantal sluizen zodat het Maaswater niet binnen kan stromen.
Piekafvoer bereikt
Het hoogwater in de Maas heeft donderdagnacht (12 maart) bij Sint-Pieter in Limburg een piekafvoer bereikt van iets onder de 1500 m3/s; dat betekent dat we niet gaan opschalen. De piek komt vrijdagmiddag in ons gebied (omgeving Boxmeer) en zal in de loop van het weekend en begin volgende week onze Maasdijk voorbij trekken. Na deze piek zal de Maas voorlopig sterk dalen.
Gevaar op wellen
Bij hoogwater in de rivier bestaat het gevaar op wellen, waarbij water door de zandlagen in de dijk naar het achterliggende gebied stroomt. Daar zijn de medewerkers in het veld nu extra alert op.
Fluctuerende peilen
Door stuwbeheer van Rijkswaterstaat hebben we te maken met fluctuerende peilen, waardoor bijvoorbeeld bij Gewande en Maren-Kessel uiterwaarden onder water staan. Dit zorgt voor prachtige plaatjes, zoals hier bij Gewande/ ’t Wild.
Goede afstemming
Met de buitendienstmedewerkers van waterschap De Dommel is goede afstemming voor wat betreft het behoud van afvoercapaciteit van het Drongelens Kanaal die water van de Dommel, Zandleij en Broekleij afvoert richting de Maas.
Onder controle
We kunnen concluderen dat de situatie rondom het hoge waterpeil in de Maas wat betreft ons werkgebied onder controle is.
Deel deze informatie
Recent nieuws
- Ook dit jaar hebben we het CO2-bewust certificaat behaald2 januari 2025
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024