Blauwalg steekt de kop op: mensen, dieren en de natuur kunnen er ziek van worden
Warme, droge dagen en veel zon. Met de warmte steekt op veel plekken blauwalg de kop op. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Daar kun je ziek van worden. Niet alleen mensen maar ook dieren en planten. Opletten dus! Niet alleen als recreant, maar bijvoorbeeld ook als agrariër. Wij raden aan om rekening te houden met mogelijk aanwezige blauwalg bij het beregenen van je gewassen. En als je je vee uit sloten of beken wil laten drinken.
Klimaatverandering zorgt voor blauwalg op meer plekken
Door klimaatverandering, met name droogte, wordt het steeds lastiger om te voorspellen waar blauwalgen groeien. Groei van blauwalgen vindt vooral plaats in geïsoleerde wateren, zoals stadswateren en zwemplassen waar voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Deze voedingsstoffen zitten onder andere in afgevallen bladeren, maar komen ook in het water via mest, lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep.
Maar de laatste jaren zien we steeds vaker blauwalgen in grote rivieren en kanalen. Daarom is het van belang op meer plekken waakzaam te zijn en altijd eerst www.zwemwater.nl te controleren voordat je wil zwemmen of pootje baden in water uit beken, sloten, rivieren of kanalen. Blauwalg is lang niet altijd met het blote oog te zien, maar bij grote hoeveelheden ontstaat er meestal een blauwgroene drijflaag op het water.
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+