Doe mee: vang waterdiertjes en help de waterkwaliteit in kaart te brengen
Wil jij de natuur een handje helpen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat er onderwater leeft? Ga op stap met een schepnet en ons om de waterkwaliteit in kaart te brengen.
Waterdiertjes
Met een schepnet, een wit bakje en de website Waterdiertjes.nl kun je heel makkelijk het waterleven in jouw buurt ontdekken. En je draagt bij aan het onderzoek om de Nederlandse waterkwaliteit te meten. Vang ongeveer 50 kleine waterdiertjes en ga naar de website met je mobiele telefoon. Daar kun je zien welke dieren het zijn. Voer jouw vondsten in en je krijgt meteen een rapportcijfer van de waterkwaliteit op jouw plek.
Bijdrage aan onderzoek
Hoewel de waterkwaliteit de laatste jaren is verbeterd, laat onderzoek van Waterdiertjes.nl zien dat het op veel plekken nog niet goed gaat met de biodiversiteit van waterdiertjes. Door ze te vangen en in te voeren op Waterdiertjes.nl krijgen we een beter beeld van het waterleven in Nederland. Iedereen kan jouw vangst bekijken en met jouw bijdrage kunnen onderzoekers beter zien hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Het onderzoek van Waterdiertjes.nl is een initiatief van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en diverse waterschappen, waaronder Aa en Maas.
Winactie: met een ecoloog op pad
Juffen, meesters en leerlingen van basisscholen kunnen meedoen met onze winactie. Door aan te geven waarom juist hún klas op pad moet met een ecoloog, kunnen ze een uitje winnen waarin de klas waterdiertjes gaat vangen met een ecoloog. Ze krijgen les bij een watertje bij hen in de buurt en leren alles over de waterdiertjes en waterkwaliteit. Kijk voor meer informatie op www.aaenmaas.nl/waterdiertjesvangen
IVN Slootjesdagen
Waterdiertjes kun je zelf gaan vangen, maar je kunt ook meedoen met de IVN Slootjesdagen die IVN van 10 t/m 12 juni 2022 organiseert. Kinderen en hun (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.
Deel deze informatie
Vragen? We helpen je graag!
- Telefoon
- 088 - 17 88 000
- info@aaenmaas.nl
Recent nieuws
- Klei als Verbinder23 oktober 2024
- Kom naar de Ontmoeting op 29 oktober22 oktober 2024
- We lopen tegen de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk aan: dagelijks bestuurslid Suzanne de Zoeten in interview bij DTV Nieuws22 oktober 2024
- Ligt jouw perceel aan een schouwsloot? Vanaf 15 november controleren wij of je deze goed onderhoudt22 oktober 2024
- Woon je aan een sloot? Zorg dan dat bomen en struiken voor 1 november gesnoeid zijn21 oktober 2024