Waterschap Aa en Maas start incidenteel maaionderhoud
Vanaf 1 april starten we incidenteel met maaien. Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met het broedseizoen. Het jaarlijks maaionderhoud is nodig om te voorkomen dat sloten en beken dichtgroeien. Dit gebeurt grotendeels in twee grote maairondes later in het jaar. Om het waterpeil goed te reguleren, ontkomen we er niet aan om op sommige plekken al vroeg in het voorjaar te maaien. We letten daarbij o.a. goed op dat we geen broedende vogels verstoren.
Regelmatig maaien voorkomt dat sloten en beken dichtslibben en zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft. Zo kunnen we water blijven aanvoeren naar plekken waar het te droog is en voorkomen we overlast bij extreme regenval. Met ons onderhoud houden we rekening met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen.
Hoe houden we rekening met de natuur?
Tijdens het broedseizoen maaien we alleen waar hoogstnoodzakelijk en we houden ons aan de protocollen volgens de Wet Natuurbescherming. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat we dieren de tijd geven om te vluchten. Dat doe we door extra langzaam te rijden en van binnen naar buiten te werken. Jonge dieren die verstopt liggen in het gras worden gespaard door er omheen te werken of in het uiterste geval te verplaatsen. Dit laatste doen we zonder directe aanraking om te voorkomen dat dieren worden verstoten door moeder. Wat materieel betreft zorgen we dat het zo diervriendelijk mogelijk is (in ieder geval niets met zuigende werking en geen sleepmessen onder maaiboten).
Wat betekent het voor grondeigenaren aan een sloot?
We huren aannemers in om het maaionderhoud uit te voeren. De aannemers rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen.
Geen obstakels binnen 5 meter van de sloot
Voor de onderhoudswerkzaamheden hanteren we een beschermingszone van 5 meter breed. Dit is een strook naast de sloot of beek, die we gebruiken om de sloot te maaien en voor het inspecteren van de stabiliteit van de oevers. Om de onderhoudsmachine niet te hinderen mogen er geen obstakels in de beschermingszone staan.
Meer informatie en op de hoogte blijven
- Voor meer informatie over maaien kijk op Maaien - Waterschap Aa en Maas.
- Elke twee maanden versturen wij een digitale nieuwsbrief met relevant nieuws en ontwikkelingen voor agrariërs in ons werkgebied. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via www.aaenmaas.nl/actueel/nieuwsbrieven.
- Of download de Perceelwijzer app en ontvang actuele informatie over jouw perceel. Voor meer informatie kijk op www.perceelwijzer.nl.
Deel deze informatie
Persvragen? Neem contact op met:
Kelly van Lith
- Functie
- Adviseur Communicatie
- Telefoon
- 06 36040248
- kvanlith@aaenmaas.nl
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024