Dijkwachten oefenen door weer en wind ter voorbereiding op hoogwater
17 en 21 november stond de jaarlijkse theorie- en praktijkoefening voor onze dijkwachten op het programma. We zetten dijkwachten in bij hoogwater en calamiteiten om de dijken goed in de gaten te houden. De afgelopen jaren is het aantal dijkwachten flink gegroeid van 110 naar maar liefst 160 dijkwachten. Daar zijn we dankbaar voor en super blij mee! Zowel onze eigen collega’s als inwoners volgden de opleiding tot vrijwillige dijkwacht om eventuele beschadigingen of gevaarlijke situaties op de dijk te herkennen en te melden.
Jaarlijks oefenen we om het geheugen op te frissen en actuele kennis met elkaar te delen. Zo zijn we goed voorbereid op hoogwater situaties. In totaal oefenden afgelopen week 130 bestaande dijkwachten verdeeld over twee dagen.
Mensen blijven altijd nodig
Dijken zijn opgedeeld in dijkvakken met verschillende dijkposten, ook wel dijktrajecten genoemd. Bij hoog water verdelen we de dijkwachten over deze verschillende dijkvakken om het dijktraject te bewaken. In ploegendienst lopen tweetallen de stukken dijk 24 uur per dag af. We zetten in op meer dijkwachten om zo flexibel te kunnen zijn en voldoende bezetting per stuk dijk te hebben. We maken daarbij volop gebruik van nieuwe technieken. Zoals het gebruik van een dijkwachten- app voor het doorgeven van schademeldingen. Daarnaast helpen drones bij het bewaken van onze dijken. Maar er blijven altijd mensen nodig om de lokale situatie te beoordelen.
Door weer en wind
We oefenden bij industrieterrein De Brand in Den Bosch op de dijk langs de Aa. Met echt dijkwachtenweer. Het regende de eerste oefendag hard, het was een oefening door weer en wind. Dat hield de dijkwachten niet tegen. Laarzen en regenkleding aan, muts op en gaan. Er werd zowel met de dijkwachtapp als met de prikstok geoefend. De prikstok is een hulpmiddel om de dijk te inspecteren. Hiermee kun je bijvoorbeeld voelen hoe diep een scheur is.
Tijdens de oefening keken we naar verschillende aandachtpunten langs de dijk waarvoor we via de app een schadeformulier moesten invullen als alarmering. Meldingen van schade door graverij, piping (waarbij water met zand onder de dijk doorspoelt en er een 'wel' kan ontstaan), en schade door afval zoals een grote autoband. Ook veiligheid was een belangrijk onderdeel van de training. Het is belangrijk om altijd te zorgen om veilig te werk te gaan en oog te hebben voor de omgeving.
Dijkwacht worden?
Wil je ook een dijkwacht worden? In februari leiden we weer een nieuwe groep aspirant dijkwachten op. Mail naar dijkwacht@aaenmaas.nl met jouw contactgegevens, dan nemen we contact met je op.
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Dijkwacht worden?
Stuur een mailtje naar:
- dijkwacht@aaenmaas.nl
Recent nieuws
- Pabo-studenten ontwikkelen waterlessen voor basisscholen22 november 2024
- Groen-blauwe handdruk voor Stichting Landschapsbeheer Oss21 november 2024
- Meest impactvolle Groene Meters Werkgever regiowinnaar 202419 november 2024
- Investeringen in waterbeheer en gestegen kosten zorgen ervoor dat belastingtarieven waterschap Aa en Maas stijgen15 november 2024
- Profiteer nog even van een paar droge dagen en zorg voor het onderhoud van je sloot14 november 2024