Met warm water de Japanse duizendknoop bestrijden
Bij het dorp Haps is door ons een geslaagde test uitgevoerd om met warm water de Japanse duizendknoop te bestrijden. Deze woekerplant is een ongenode gast in ons gebied. We noemen het zelfs een ‘plaagsoort’ omdat door het woekergedrag andere soorten worden verdrongen. Er kan flinke schade aan dijken en oevers ontstaan door de diepe wortels en erosie aan de kleilaag. De plant is erg sterk en daardoor lastig te bestrijden. Door met warm water de strijd aan te gaan hopen we dat het voor de plant letterlijk te heet onder de voeten wordt.
Innovatief en duurzaam bestrijden
Als waterschap willen we de plant zonder chemische bestrijdingsmiddelen bestrijden. Dat vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen vertelt gebiedsbeheerder Thijs Ploegmakers: ‘We hebben bij Haps (Land van Cuijk) zes weken geleden de Japanse duizendknoop met warm water bestreden. Het hete water is afkomstig van de industrie waar het als koelwater is gebruikt. Het water van 99 graden Celsius wordt met een hogedrukspuit op de plant gespoten. Deze methode wordt ook gebruikt in stedelijk gebied om onkruid te bestrijden dat tussen tegels groeit. Daardoor kwamen we op het idee om te proberen of het ook op grote schaal werkt om de Japanse duizendknoop in ons gebied te bestrijden. Een belangrijk voordeel is dat het een voordelige en duurzame methode is.
Plant in toom houden en schade voorkomen
De resultaten van de test zien er goed uit. “De plant heeft door het hete water een flinke klap gehad en veel takken en wortels zijn dood. We schatten nu dat zo’n 20% tot 30% van de plant kan teruggroeien. Je zult de plant zo’n vier of vijf keer per jaar moeten behandelen. Pas over een aantal jaar weten we of het lukt om de plant helemaal weg te krijgen. Al is het belangrijkste doel om de plant in toom te houden en schade te voorkomen.”
Vervolg
Door deze positieve resultaten krijgt de test een uitgebreid vervolg. We gaan in oktober op nog 24 locaties in het oosten van ons werkgebied, regio Raam, de methode met warm water toepassen.
Meer weten
Lees hier meer over plaagsoorten en exoten en wat je zelf kan doen.
Recent nieuws
- Groen-blauwe handdruk voor Stichting Landschapsbeheer Oss21 november 2024
- Meest impactvolle Groene Meters Werkgever regiowinnaar 202419 november 2024
- Investeringen in waterbeheer en gestegen kosten zorgen ervoor dat belastingtarieven waterschap Aa en Maas stijgen15 november 2024
- Profiteer nog even van een paar droge dagen en zorg voor het onderhoud van je sloot14 november 2024
- Uitnodiging inloopbijeenkomst 20 november 2024 toelichting inrichtingsvoorstel ecologische verbindingszone Leijgraaf - Het Schoor11 november 2024