Tel de libel met Waterdiertjes.nl
Je kent ze vast wel, die snelle blauwe, groene of rode diertjes die je op mooie dagen boven het water ziet scheren: libellen en waterjuffers. Maar wist je dat deze beestjes een groot deel van hun leven als larve onder water doorbrengen? Waterdiertjes.nl lanceert de campagne ‘Tel de libel’ tijdens de Week van ons Water, die van 1 t/m 14 mei plaatsvindt. Door libellen te tellen, help je te onderzoeken wat de invloed van de waterkwaliteit is op de verspreiding van libellen.
Hoe help je mee?
Meedoen betekent dat je een watertje in je eigen omgeving opzoekt (dit mag ook je eigen vijver zijn). Vang vervolgens met een wit bakje en een schepnet de larven van waterjuffers, libellen en andere waterdiertjes. Tel je vangst en voer de waterdiertjes in op www.waterdiertjes.nl. Geef ook door hoeveel libellen je ziet vliegen tijdens het vangen van de waterdiertjes. Zo help je mee met het onderzoek van Waterdiertjes.nl; een initiatief van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en diverse waterschappen waaronder Aa en Maas.
Wat gebeurt er met jouw waarnemingen?
Libellen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook heel belangrijk voor het ecosysteem. Ze helpen bij de bestrijding van insectenplagen en zijn een voedselbron voor andere dieren zoals vogels en vissen. Met jouw waarnemingen krijgen wetenschappers, waterbeheerders en natuurbeheerders meer kennis over de verspreiding van de libellen in Nederland en over de waterkwaliteit.
Hoe kun je libellen helpen?
Uit eerder onderzoek van Waterdiertjes.nl blijkt dat tuinvijvers ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit in het water. Door een natuurvriendelijke vijver in je tuin aan te leggen, zou je libellen kunnen helpen aan een broedplaats voor hun larven. Tips vind je op de pagina libellenvijver van de Vlinderstichting.
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024