Gezeik positief? Jazeker, we brouwden er zelfs een biertje van! Bier gebrouwen uit gezuiverd rioolwater


10 februari 2023

In de van de week van de circulaire economie besteden we graag aandacht aan een wel heel bijzonder biertje: De Ontboezeming. Stel je voor… Je neemt een slok van een glas bier, gebrouwen met gezuiverd rioolwater. Samen met andere partijen uit de Nederlandse watersector zorgden we ervoor dat dit werkelijkheid werd. Met ‘Ontboezeming’ vragen we aandacht voor het inzetten van duurzame grondstoffen als alternatief voor vervuilende grondstoffen.

Alles aan dit bier is circulair!

Want behalve het bier zelf, is ook het brouwproces, het etiket, de inkt op het etiket, het flesje en het bierkratje circulair. Wij willen laten zien welke grondstoffen de watersector terugwint uit ons drinkwater en uit ons eigen afvalwater. Want afvalwater is een bron van energie en grondstoffen. We hebben er de afgelopen jaren heel wat in gevonden.

Calciet, cellulose, bermgras, ijzerfosfaat, 3D geprint duurzaam bierkrat

Het water in het bier is afvalwater gezuiverd tot een hoogwaardige kwaliteit water. Het bierflesje is gemaakt met calciet (kalk), wat vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. Het papieren etiket van het flesje is nu van papier waarin bermgras is verwerkt, maar dat kan ook van cellulose: teruggewonnen toiletpapier. Met Vivianiet, een ijzerfosfaat uit zuiveringsslib, is de drukinkt van Ontboezeming gemaakt. Het etiket is met een ‘bioplastic’-lijm op het flesje geplakt. Bacteriën uit de afvalwaterzuivering produceren dit polymeer. We vervoeren de flesjes in een 3D geprint duurzaam bierkrat met als hoofdingrediënten de grondstoffen cellulose en Kaumera uit rioolwater en calciet uit drinkwater. Het bierkrat is verstevigd met een biocomposiet van cellulose en calciet. Volledig circulair dus!

Het KAN dus wel, maar…het mag nog niet!

Er kleven nog aardig wat regels aan het inzetten van duurzame grondstoffen als alternatief voor vervuilende grondstoffen. Met dit bier willen wij aandacht vragen voor de nog te nemen hobbels in de regelgeving. Alle grondstoffen zijn beschikbaar maar nog niet volledig toepasbaar. Herwonnen stoffen worden nu namelijk nog vaak als afvalstof gezien.

Lees meer over dit circulaire biertje op de website van de Energie- en Grondstoffenfabriek

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice