Leerlingen van Het Hooghuis ZuidWest helpen mee met de biodiversiteit bij Aa en Maas!
Biodiversiteit staat bij ons hoog in het vaandel. Een grotere verscheidenheid aan planten en dieren vinden we belangrijk. Het zorgt voor schone lucht, voor schoon (drink)water, voor bevruchting van gewassen die we eten, voor een gezonde bodem waar planten in kunnen groeien die wij vervolgens weer kunnen eten. Onderdeel van ons actieplan biodiversiteit is om meer biodiversiteit te creëren op onze eigen terreinen. We zochten hiervoor de samenwerking op met de middelbare school Hooghuis ZuidWest in Oss. De leerlingen van het profiel ‘Bouwen, Wonen en Interieur’ bouwden voor ons nestkasten voor vleermuizen en de grote gele kwikstaart. De leerlingen kunnen hun werk binnenkort bewonderen in het veld, bij gemaal Gansoijen en Spuisluis Crèvecoeur.
Waarom samenwerken met een middelbare school, die kasten kan je toch gewoon bestellen?
Onze adviseur watersysteem Michelle Cornelissen: “Ons pap werkt bij het Hooghuis en is gedreven om projecten te draaien met maatschappelijke betrokkenheid. Toen heeft hij aan mij gevraagd of ze een project met Aa en Maas konden doen. Als ambassadeur biodiversiteit kon ik die kans natuurlijk niet laten lopen. En dan ook nog samen te kunnen werken met je pa, hoe leuk is dat?”
Waarom deze twee diersoorten?
Onze adviseur ecologie Sam Minekus legt uit: “Zowel de grote gele kwikstaart als vleermuizen zijn inheemse soorten die in Nederland vrij hoog in het voedselweb staan en regelmatig voorkomen rondom het water. Door nieuwe kasten op te hangen, bieden we de grote gele kwikstaart meer plekken om een nest te bouwen en vleermuissoorten meer schuilmogelijkheden. Daarnaast zijn de nest- en vleermuiskasten nogal wat anders dan je typische vogelhuisje. Dat is voor de leerlingen weer een uitdaging!”
Rondom Spuisluis Crevecoeur hangen momenteel al nestkasten voor de grote gele kwikstaart. Vanwege geplande werkzaamheden bij de spuisluis moesten deze kasten verplaatst worden. Een mooi moment om nieuwe nestkasten op te hangen!
Leerlingen zijn geïnteresseerd, gemotiveerd en enthousiast om een bijdrage te leveren aan de natuur
Het project startte met een gastles op het Hooghuis over biodiversiteit en uitleg over het doel van de nestkasten en de projectopdracht. Daar zagen we ogen van de leerlingen groot worden toen we de kringloop van het water lieten zien. Dat maakt dit een super leuke groep om mee te werken. Geïnteresseerd, gemotiveerd en enthousiast om een bijdrage te leveren aan de natuur. Sommige leerlingen hoorden voor het eerst over een waterschap. Daarom was dit voor ons meteen een mooie kans om het waterschap zichtbaar te maken aan deze doelgroep.
Onze collega Joey Smolders gaf een rondleiding bij Spuisluis Crèvecoeur
De leerlingen zijn na de gastles aan de slag gegaan met het uitwerken van de tekeningen. Onze collega Joey Smolders gaf de leerlingen een rondleiding bij Spuisluis Crèvecoeur om de leerlingen een beeld te geven waar de kasten komen te hangen en het werk van het waterschap te laten zien.
Leerling Sven Beekmans: “Dit was een project wat echt van ons was!”
Het project is opgeleverd op ons districtskantoor in Lith. Daar vertelt Sven Beekmans, leerling van Het Hooghuis ZuidWest in Oss, trots. "Dit was een project wat echt van ons was. We hebben zelf een plan uitgewerkt, taken verdeeld, contact onderhouden met leveranciers en de opdrachtgever waterschap Aa en Maas om zo de nestkasten te maken. De samenwerking in de groep is super goed gegaan. We hebben de nestkasten zelf mogen overhandigen aan het waterschap en weten we waar we het voor doen."
En wij zijn heel erg geholpen met de uitkomsten van deze samenwerking. Wellicht maken we in de toekomst nog vaker gebruik van de vakkundigheid van de leerlingen van het Hooghuis ZuidWest!
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+