Update 2 januari 2024: Waterstanden gaan weer stijgen dus we houden rekening met opnieuw inzetten van waterbergingen
Het blijft de komende dagen flink regenen en dat betekent dat ook de waterstanden weer stijgen. We bereiden uit voorzorg waterbergingsgebied Diesdonk bij Helmond/Asten voor om in te kunnen zetten. Ook de berging Ham-Havelt bij Veghel houden we achter de hand, om eventuele wateroverlast te helpen voorkomen.
Waterberging Ham-Havelt werd met Kerstmis al ingezet, om de kern van Veghel te beschermen tegen natte voeten. Toen was ook de berging Starkriet actief. Die ligt in het Aa-dal tussen Someren en Helmond en loopt automatisch vol bij hogere waterstanden.
Vorige week kwam het watersysteem weer even op adem door een paar drogere dagen en liepen de bergingen weer leeg, maar mogelijk zijn ze nu dus opnieuw nodig. Bij Diesdonk worden momenteel voorbereidingen getroffen om snel te kunnen schakelen als dat nodig is. De gemeente Asten sluit hiervoor einde middag de Oostappensedijk en de Aaweg af. Aanwonenden zijn hierover geïnformeerd.
De Maas gaat iets stijgen
We verwachten deze week nog een soortgelijke ‘piek’ van water te verwerken als rond de kerstdagen. De verwachting is dat er tot donderdag overal in ons werkgebied in totaal zo’n 40 millimeter regen valt. Omdat de bodem door alle neerslag inmiddels zo vol en verzadigd is, zorgt elke bui meteen voor meer afvoer én dus hogere waterstanden.
Daarnaast gaat later in de week ook de Maas stijgen, waardoor we daar minder rap water op kunnen afvoeren. Dat heeft te maken met de vele regen die is gevallen in de Ardennen en uiteindelijk in de rivier terechtkomt. Na donderdag wordt het weer wat gunstiger en lijken de dagen wat droger te worden.
Medewerkers dag en nacht aan het werk
Onze medewerkers zitten vanwege de natte situatie al dagen allesbehalve stil. We controleren voortdurend onze duikers, gemalen, stuwen en krooshekken. Ook draaien er tal van extra pompen en gemalen om water af te voeren. Via ons extra opgerichte belteam staan we in contact met mensen die melding maken van natte kelders, die overlopen of duikers die verstopt zitten. We adviseren hen wat te doen of verwijzen hen naar de juiste instanties.
In het geval van verstopte duikers of het vermoeden van problemen met onze stuwen of gemalen komen wij direct in actie. Bij onze dijken en keringen blijven we alert op beschadigingen of bevergraverij. Zo ontmantelen we vandaag een omvangrijke dassengang bij Megen in samenwerking met de Zoogdiervereniging en Omgevingsdienst Brabant Noord.
In nauw contact met andere instanties
Onze collega’s in het veld, vanuit de Waterkamer en collega’s in de calamiteitenorganisatie houden alles scherp in de gaten. Daarnaast staan we in nauw contact met andere instanties zoals waterschap De Dommel, Rijkswaterstaat, betrokken gemeenten en de Veiligheidsregio.
Lees onze eerdere updates van deze hoogwatersituatie
Infographic 'Wie bel je bij wateroverlast?' uitgeschreven
- Heb je een ondergelopen ruimte, zoals een kelder of kruipruimte? Neem zelf maatregelen
- Heb je een verstopte riolering in huis? Neem zelf maatregelen
- Heb je een verstopte riolering in de straat? Neem contact op met je gemeente
- Is er acuut gevaar? Bel dan 112
- Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904
Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/geenspoed(opent in nieuw venster)
Bij hevige regelval en storm krijgt de meldkamer vaak honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bel bij situaties die niet levensbedreigend zijn daarom 0900-0904, zodat de lijn van 112 vrij blijft voor levensbedreigende en acute zaken. Bij situaties die geen gevaar opleveren, zoals een omgevallen boom in de berm kun je contact opnemen met je gemeente. Gaat het om een ongevaarlijke situatie in je woning of tuin, dan kun je zelf maatregelen nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024
Pers en media
Jens Verhagen
- Functie
- Communicatieadviseur
- Telefoon
- 06 - 39 35 12 17
- jensverhagen@aaenmaas.nl
Sophie Hendriks
- Functie
- Communicatieadviseur
- Telefoon
- 06-14 60 77 37
- shendriks@aaenmaas.nl