Eerste Blue Deal congres: buitenlandse delegaties bezoeken Nederlandse waterparels
Van 12 t/m 16 juni 2023 vond het eerste Blue Deal-congres plaats. In totaal namen ruim 100 waterdeskundigen uit 14 landen deel aan dit watercongres en bezochten Nederlandse waterprojecten in diverse provincies. Ook collega’s van waterschap Aa en Maas waren aanwezig bij het congres om kennis en ervaring onderling te delen en om de buitenlandse gasten rond te leiden in ons beheergebied.
Blue Deal
De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen, samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het doel: 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. De Blue Deal is gestart in 2018 en loopt tot en met 2030. Het programma bestaat uit 17 langdurige partnerschappen in 15 landen. Meerdere collega’s van ons waterschap werken een deel van hun tijd in een partnerschap, bijvoorbeeld in Ghana, Kenia en Indonesië. Tijdens het eerste Blue Deal congres stond kennis uitwisselen binnen de Internationale watersector centraal. Het ging naast kennisoverdracht en discussies ook over elkaar beter leren kennen en het versterken van het netwerk tussen en binnen de Blue Deal landen.
Maandag 12 juni: intercultureel samenwerken
De eerste dag van het Blue Deal congres stond in het teken van elkaar leren kennen. Tijdens interviews, presentaties, meet & greets en paneldiscussies hebben de partnerschappen kennis gemaakt met elkaar en met waterbestuurders en -deskundigen uit Nederland. Ook hebben we stilgestaan bij het thema samenwerken met verschillende landen en culturen. Werken in het buitenland brengt een hele andere dynamiek in samenwerking, met name vanwege cultuurverschillen. Voor onze collega’s die afreizen naar het buitenland is dat heel leerzaam. De Blue Deal collega’s uit het buitenland hebben deze eerste dag van het congres ook wat uitgebreider kennisgemaakt met de Nederlandse cultuur. Waarom zijn wij zo direct? Waarom willen wij altijd alles weten en stellen wij zoveel vragen? We sloten de dag informeel af met een rondvaart over de Amstel.
Dinsdag 13 juni: leren van elkaar
Op 13 juni vond de tweede dag van het Blue Deal-congres plaats. Deze dag stond in het teken van workshops over onderwerpen die een grote rol spelen binnen de Blue Deal. De thema’s van de sessies waren: water pricing, water safety management, stakeholder participation, urban waste water management, nature-based solutions en smart monitoring. Meerdere collega’s van Aa en Maas die inhoudelijk betrokken zijn bij een Blue Deal partnerschap namen deel aan de workshops om kennis te delen, maar vooral ook om te leren van de ervaringen uit andere landen.
Een voorbeeld uit de workshop water pricing: in Kenia wordt de waterautoriteit voor bijna 100% betaald uit inkomsten uit waterbelasting, eSwatini is bezig om ook zo’n systeem op te zetten en in Ghana wordt 75% van de al geringe inkomsten uit waterbelasting afgedragen aan de nationale overheid. In deze week hebben de deelnemende landen hierover en over andere onderwerpen veel kunnen uitwisselen en afspraken gemaakt over het vervolg. Dat krijgt ook vervolg door het openstellen van de Communities of Practice voor de buitenlandse deelnemers van Blue Deal en de afspraak om over twee jaar weer een soortgelijke bijeenkomst te organiseren.
Woensdag 14 juni: waterbeheer in de praktijk
Tijdens dag 3 van het Blue Deal-congres, de laatste dag van het gezamenlijke programma, was het tijd om het Nederlandse waterbeheer in de praktijk te zien. De deelnemers konden daarom kiezen uit een excursie naar de Markermeerdijken, de Zandmotor of de Amsterdamse Waterleidingduinen. Waterschap Aa en Maas is trekker van het partnerschap in Ghana. Daar ervaart men de negatieve gevolgen van kusterosie. Daarom hebben de Aa en Maas collega’s samen met de Ghanese delegatie gekozen voor een bezoek aan de Zandmotor langs de kust. Dit is een serieuze oplossing die momenteel verkend wordt in de ontwikkeling van een Deltaprogramma om de kust van Ghana te beschermen.
’s Avonds hebben de deelnemers het gezamenlijke programma afgesloten met een diner en een optreden van de huisband van Waternet, waar uiteindelijk meerdere internationale gasten een stukje bij meespelen. En uiteraard, zoals dat hoort bij een internationaal feest, wordt er flink gedanst.
Donderdag 15 juni: ruimte voor water
Het gezamenlijke programma van het congres met alle Blue Deal landen was afgerond, dus het was tijd om met het Ghanese partnerschap van Aa en Maas op pad te gaan. Tijdens twee excursies zijn we deze dag dieper op het Nederlandse waterbeheer in gegaan om kennis en ervaringen uit te wisselen. Allereerst hebben we een bezoek gebracht aan de Kinderdijk en zijn we in gesprek gegaan over het waterbeheer in die regio. Vervolgens zijn we afgereisd naar Nijmegen voor een rondleiding bij het Ruimte voor de Rivier project langs de Waal. Wederom was het een enorm leerzame dag voor de Ghanese bezoekers. De omvang, professionaliteit en aanpak in onze projecten en het waterbeheer geven inspiratie voor hun eigen organisatie. In de avond hebben we de band in het Ghanees-Nederlandse team versterkt en hebben we elkaar beter leren kennen tijdens een typisch Hollandse barbecue bij een collega thuis.
Vrijdag 16 juni: kennismaking Aa en Maas
De internationale Blue Deal week werd afgesloten met een bezoek van de Ghanese en Keniaanse delegatie aan het kantoor en beheergebied van Aa en Maas. Onze secretaris-directeur Pieter Sennema gaf een toelichting op het reilen en zeilen van waterschap in Nederland en Aa en Maas in het bijzonder. De Afrikaanse collega’s stonden versteld van de hoeveelheid personeel dat we in Nederland inzetten voor het waterbeheer. Een voorbeeld: in Ghana wordt in een gebied zo groot als Nederland met 4 fte gewerkt, terwijl het in Nederland om 10.000+ fte gaat. De Ghanese en Keniaanse collega’s gaven ook nog een presentatie over de aanpak van het waterbeheer in eigen land. Ook is de MoU (Memorandum of Understanding) ondertekend tussen het partnerschap in Ghana en ons waterschap Aa en Maas. Als trekker van dit partnerschap hebben we met de ondertekening van de MoU overeenkomst de samenwerking voor de komende jaren weer vastgelegd.
Vervolgens gingen we naar buiten voor een tocht door de Maashorst. We maakten een rondje met huifkarren langs een aantal uitgevoerde maatregelen en bezienswaardigheden, waaronder het wijst-verschijnsel. De buitenlandse gasten verwonderden zich over alles. Van het strak georganiseerde landschap tot de bomen, de techniek van de stuwen en het ritje met paard en wagen. Aan het einde van de middag was het voor iedereen weer tijd om terug te gaan naar de ‘roots’ en met de nieuwe opgedane kennis en ervaring de waardevolle Blue Deal samenwerking voort te zetten.
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024