De waterdilemma's van de waterschapsverkiezingen
De waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Dit betekent dat iedereen van 18 jaar of ouder op 15 maart mag stemmen voor het bestuur van het waterschap. En er valt echt iets te kiezen. Daarom brengen we in deze campagnetijd de dilemma’s waar we voor staan onder de aandacht.
Op sociale media, maar ook in bushokjes en op borden langs de weg worden een aantal waterdilemma’s in de schijnwerpers gezet. Door te stemmen, oefen je invloed uit op de keuzes die gemaakt worden. Online worden bijvoorbeeld ook de volgende drie video’s gebruikt, waarin de dilemma's worden uitgelicht:
Hogere dijken of zelf voor water wijken?
In deze video staat de volgende vraag centraal: Moeten we de dijken verhogen of het water de ruimte geven?
Eigen gedrag of belasting aanpassen?
In deze video staat de volgende vraag centraal: Moeten we beter letten op wat we doorspoelen of moeten we meer geld investeren in het zuiveren van rioolwater?
Overal bouwen of met water rekening houden?
In deze video staat de volgende vraag centraal: Lijkt het jou beter om water te laten bepalen waar onze huizen komen? Of bepalen onze huizen waar het water mag komen?
Waterschapspecial ‘Kiespijn’ op NPO3
Ook in landelijke media is er aandacht voor de waterschapsverkiezingen. Zo wordt komende zondag 5 maart om 20.20 op NPO 3 een waterschapsspecial uitgezonden van het NTR programma ‘Kiespijn’.
“Op vier zondagen voor de verkiezingen en op de zondag erna, loodst Diederik Ebbinge de zoekende en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap: "Ik hoop dat de kijkers, maar ik zelf ook, na 5 afleveringen Kiespijn snappen wat de verantwoordelijkheden en het belang van de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn."
De aflevering van zondag staat dus in het teken van de waterschappen en is live op televisie te bekijken. Na zondag 5 maart kan het programma ook via deze link worden teruggekeken: NTR - Kiespijn - Kiespijn
Over het algemeen bestuur
In Oost-Brabant werkt waterschap Aa en Maas 24 uur per dag aan sterke veilige dijken, een goede kwaliteit van water in sloten, beken en rivieren en het voorkomen van teveel of te weinig water. Ook maken wij voor onze ruim 778.000 inwoners en bedrijven het afvalwater schoon.
Het algemeen bestuur van het waterschap bestaat uit leden van politieke partijen waar je op kunt stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen. En elke partij heeft zijn eigen voorkeuren. Er wordt om de vier jaar een nieuw algemeen bestuur gekozen. Samen nemen zij beslissingen over wat het waterschap doet. Iedereen kan er op rekenen dat waterschap Aa en Maas zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende water, maar dan blijft er nog genoeg te kiezen over. Daarom zijn er verkiezingen.
Alles over de verkiezingen
Kijk op onze pagina Verkiezingen voor meer informatie over het waterschap, de verkiezingen en de partijen waarop je kunt stemmen. Ook is hier een online stemhulp te vinden.
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Deel deze informatie
Lees meer over
Recent nieuws
- Pabo-studenten ontwikkelen waterlessen voor basisscholen22 november 2024
- Groen-blauwe handdruk voor Stichting Landschapsbeheer Oss21 november 2024
- Meest impactvolle Groene Meters Werkgever regiowinnaar 202419 november 2024
- Investeringen in waterbeheer en gestegen kosten zorgen ervoor dat belastingtarieven waterschap Aa en Maas stijgen15 november 2024
- Profiteer nog even van een paar droge dagen en zorg voor het onderhoud van je sloot14 november 2024