Kunnen we het regenwater niet opvangen en dan gebruiken voor droogte?


22 november 2023

Met haar laarzen midden in de regenplassen bezocht Marielle Beers van NPO Radio 1 onze collega Jos Kruit (adviseur peilbeheer en droogtecoördinator). Zij staan bij het Dynamisch Beekdal langs de Aa; een speciaal ingericht gebied om een teveel aan regenwater op te vangen. In het Dynamisch Beekdal bij Middelrode neemt de Aa de ruimte. Het water is daar gestegen, waardoor de Aa buiten haar oevers is getreden. Die ruimte is daar voor de Aa bewust gecreëerd, zodat het water vertraagd naar Den Bosch kan stromen en uiteindelijk in de Maas uitkomt.

Of we alle regen in dit natste jaar kunnen bewaren voor droge tijden op een later moment? Dat gaat niet, want het watersysteem zit al helemaal vol: de bodem is verzadigd en kan geen water meer opnemen. De intensieve regenval zorgde er dus in dit natste jaar sinds 30 jaar voor dat we water moesten afvoeren.

Luister het hele fragment van NPO Radio 1 met onze collega Jos Kruit

Goede watervoorraad

De grondwaterstanden zijn hoog; zelfs op de hoge gronden. We hebben een enorm goede watervoorraad.

"Maar we kunnen geen tweede IJsselmeer aanleggen met een enorme buffer; die ruimte is er gewoonweg niet. We zijn wel heel hard bezig het grondwater aan te vullen. Natuur heeft grondwater nodig, de landbouw heeft grondwater nodig en wij mensen ook, we drinken grondwater", aldus Jos Kruit