Waterbericht september 2023: een regionale hittegolf én meer regen dan gebruikelijk


2 oktober 2023

Er viel in september meer neerslag dan gebruikelijk. Tegelijkertijd was er van 4 tot en met 12 september ook sprake van een heuse regionale hittegolf. Grondwaterstanden staan onverminderd hoger dan gemiddeld. Waar het kan houden we stuwen hoog. We gaan soepel om met verzoeken tot lokale en tijdelijke peilverlaging om gewassen te kunnen oogsten. Blauwalg is nog steeds aanwezig en in Den Bosch kleurt het water roze. Weten wat dat allemaal betekent voor ons werkgebied? Vijf vragen en antwoorden en een update over de waterkwaliteit.

Meer regen, hoezo?

In ons werkgebied viel de afgelopen maand tussen de 60 en 100 mm neerslag. Normaal valt in september ongeveer 60 mm.

Opvallend is dat er juist in het zuidelijk en oostelijk deel van ons werkgebied dit jaar veel meer neerslag valt dan je gemiddeld mag verwachten. In deze gebieden is tot nu toe al 200-300 mm meer neerslag gevallen dan vorig jaar. Het gaat dit jaar in totaal al om 750-800 mm. Dat valt normaal in een heel jaar. En er zijn nog drie maanden te gaan!

Neerslagtekort
Er is nu een neerslagoverschot van ca 30mm. In totaal is er effectief dus ca 220mm meer regen gevallen dan vorig jaar.

Wat betekent dit voor het grondwater?

De grondwaterstanden staan nog altijd hoger dan gemiddeld. Met name in het hoger gelegen zuidelijk en oostelijk deel van ons werkgebied zijn de grondwaterstanden fors hoger: 20 tot wel 50 cm. Vergeleken met het droge jaar 2022 staan grondwaterstanden tot wel 130 cm hoger.

Grondwaterstanden eind september 2023

Blijft water vasthouden belangrijk?

Over het algemeen houden we waar het kan de stuwen hoog, met name op de hogere gronden. Ongeveer 50 procent van alle stuwen staat nu hoog. De overige stuwen staan licht verhoogd ofwel op ‘streefpeil’. Op plekken die te nat zijn om bijvoorbeeld te kunnen oogsten, gaan we soepel om met verzoeken tot tijdelijke peilverlagingen.

Water uit sloten en beken mag sinds 6 september weer worden gebruikt om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien.

Hoe staat het met de stroming van beken en sloten?

De zogeheten afvoeren in beken en sloten zijn vrijwel overal normaal of iets verhoogd. Dat betekent dat de stroomsnelheid die voor de ecologie gewenst is, momenteel vrijwel overal wordt gehaald. De Aa in het uiterste zuiden (tegen de grens met Limburg) kent juist nagenoeg geen afvoer. De neerslag daar wordt dus vooral opgenomen door de bodem en opgeslagen in het grondwater.

Aan het begin van de zomer hebben we nagenoeg alle vistrappen moeten sluiten om te voorkomen dat het watersysteem leeg zou lopen. Inmiddels zijn de omstandigheden dusdanig verbeterd dat nagenoeg alle vistrappen weer open zijn gezet en er weer water doorheen kan stromen.

Wat zijn de verwachtingen voor oktober?

Oktober lijkt te beginnen met licht wisselvalig weer. Er worden geen grote afwijkingen verwacht in hoeveelheden neerslag. Op basis van deze vooruitzichten zal het watersysteem stabiel blijven op het niveau zoals het nu is.

Update waterkwaliteit

  • Er is sprake van blauwalg in 13 geïsoleerde wateren in ons beheergebied.
  • Er is beperkt sprake van zichtbare blauwalg in ons beheergebied in lijnvormige wateren (sloten en beken), met name in de omgeving ’s-Hertogenbosch Noord is hier nog sprake van.
  • De purperbacterie is aangetroffen in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch.
  • In visvijver De Kleuter in Uden is het Koi Herpes-virus vastgesteld, nadat een zieke vis is opgestuurd naar Wageningen University & Research. Dit was de oorzaak van de vissterfte. De gemeente Maashorst heeft gezorgd voor professionele ruiming. Momenteel mag er niet meer worden gevist, om verspreiding te voorkomen. Het kan tot een jaar duren voordat het virus is verdwenen uit de vijver.

Lees ons uitgebreide waterbericht over september 2023

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice