Onderzoek naar waterkwaliteit rond bedrijventerrein Helmond


7 augustus 2024

We zijn een onderzoek gestart naar de waterkwaliteit op en rondom Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB) in Helmond. Dat gebeurt naar aanleiding van meerdere waarnemingen van sterfte van watervogels en vissterfte, en van stinkend en verkleurd water. Uit voorzorg adviseren we voorlopig om contact met het water te vermijden.

Op het bedrijventerrein ten zuidoosten van Helmond ligt een watergang. Water stroomt vanaf daar via een sloot in noordelijke richting naar de Vossenbeemd, waar het in de Zuid-Willemsvaart uitkomt. Het hele traject tot aan de Vossenbeemd wordt meegenomen in het onderzoek, inclusief de Rochadevijver en de vijver ter hoogte van de Vossenbeemd/Rivierensingel.

Uit voorzorg roepen we op om contact met het water te vermijden. Dat betekent het water niet betreden en dieren niet laten zwemmen of drinken. Op het bedrijventerrein, langs de betreffende sloot en bij de vijvers zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Geplaatste waarschuwingsborden.

Maatregelen of verder onderzoek

Bij het onderzoek worden op verschillende plekken en tijden watermonsters genomen en geanalyseerd. Dat moet helpen om inzicht te krijgen in wat de oorzaak is van de mogelijke vervuiling. En hoe deze kan worden aangepakt. Op dit moment is de oorzaak onduidelijk. We werken bij het onderzoek samen met de gemeente Helmond, die verantwoordelijk is voor het rioolstelsel.

In september worden de uitkomsten van het onderzoek verwacht. Op basis daarvan worden waar nodig maatregelen genomen of vindt verder onderzoek plaats. Het is nu nog te vroeg om te zeggen waarop maatregelen nodig zijn; afvalwaterlozingen door bedrijven op het riool, het rioolstelsel zelf, of op allerlei natuurlijke processen in de sloten zelf.

Voor de rood omcirkelde blauwe lijn geldt het advies om contact met water te vermijden. Dit staat ter plaatse met borden aangegeven. Op Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (kaart links) ligt een watergang. Water stroomt vanaf daar in een sloot in noordelijke richting (rechts). De zwarte kruizen betekenen dat de waterloop op die plekken ondergronds ligt. Het advies geldt niet voor het kanaal.

Download bovenstaande kaart als pdf-bestand (pdf, 123 kB)

Meer informatie en vragen en antwoorden

Zie onderstaande vragen en antwoorden voor meer informatie. Bij vragen kun je contact opnemen met ons via 088-17 88 000.

Vraag: Hoeveel meldingen van (mogelijke) vervuiling zijn er geweest en wanneer?

  • Antwoord: Er zijn al enkele jaren af en toe meldingen geweest. Sinds dit jaar zijn er veel meer meldingen. Die komen van burgers, en ook van waterschapsmedewerkers beheer en onderhoud.

Vraag: Hoe vaak stellen jullie zo’n onderzoek in? Hoe uniek/serieus is dit?

  • Antwoord: Het waterschap constateert hooguit enkele keren per jaar een plotselinge, massale vissterfte en enkele zieke en dode watervogels. Ook dan wordt naar oorzaken gezocht. De problematiek hier is uniek in de zin dat problemen over een grotere tijdsperiode optreden.

Vraag: Hoe vaak plaatsen jullie waarschuwingsborden? Hoe uniek/serieus is dit?

  • Antwoord: Het waterschap plaatst waarschuwingsborden als blauwalgen worden geconstateerd, of botulisme. Dit gebeurt ieder jaar wel enkele keren. In 2020 is de laatste keer dat er blauwalgen geconstateerd zijn in de vijver ten noorden van de Rochadeweg. Dit is de eerste keer dat we waarschuwingsboden plaatsen voor waterkwaliteitsproblemen, mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en/of vervuilende stoffen.

Vraag: Wat is de meest voor de hand liggende oorzaak van de vervuiling? Om welke stoffen gaat het hoogstwaarschijnlijk? Wordt er ook gekeken naar vervuiling afkomstig van bedrijven, bijvoorbeeld door lozingen?

  • Antwoord: We analyseren water op ziekteverwekkende bacteriën; o.a. de poepbacterie (rioolwater?) en op diverse chemische stoffen. We hopen hiermee oorzaken te kunnen aanwijzen en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Vraag: Het water stroomt uiteindelijk in de Zuid-Willemsvaart. Kan dit ook voor problemen zorgen met het kanaalwater? Wordt dat ook onderzocht?

  • Antwoord: In de Zuid-Willemsvaart wordt dit water zo sterk verdund, dat daar geen problemen zijn te verwachten.

Vraag: Wat betekent dit voor de sloten/watergangen die verbonden zijn met de sloot die wordt onderzocht? Zijn die wel ‘veilig’? Of gelden daarvoor ook adviezen?

  • Antwoord: Het advies ‘vermijd contact’ geldt niet voor zijsloten. Zoals op het kaartje te zien is, stromen in de wijken De Wijer en Brouwhuis twee wateren naar het omcirkelde gebied toe. Door duikers en stuwen komt er weinig tot geen water uit de te onderzoeken sloot in deze sloten. Bovendien zijn er hier geen meldingen van zeer slechte waterkwaliteit.

Vraag: Zijn er riooloverstorten in het gebied en spelen deze mogelijk een rol?

  • Antwoord: Ja, er zijn riooloverstorten. De te bemeten punten zijn zo gekozen dat mogelijke invloed van die overstorten in beeld komt.

Vraag: Is het veilig om langs het water te wandelen/je in de buurt van het water te begeven?

  • Antwoord: Het is veilig om een wandeling te maken langs deze waterlopen. Echter, er zijn mogelijke risico’s bij direct contact met water. Vandaar de waarschuwingsborden.

Vraag: Is het veilig om te vissen in een van de genoemde vijvers?

  • Antwoord: Ook bij vissen is er (beperkt) contact met water. Vissen is wel mogelijk, maar was de handen na het vissen. Eten van vis gevangen in dit water zien we als een duidelijker risico.

Vraag: Mag ik water uit de sloot gebruiken om gewassen te sproeien? En mag ik water uit de sloot gebruiken om sportvelden te besproeien?

  • Antwoord: Ook dit gebruik van slootwater zien we als een risico, zeker zolang we ons onderzoek niet af hebben.

Vraag: Wat moet ik doen als ik een dood dier aantref in of bij het water?

  • Antwoord: Het is handig als je dit meldt bij het waterschap of de gemeente. Zij zorgen dat het kadaver wordt opgeruimd. Een dood dier kan een natuurlijke oorzaak hebben. Zijn er opeens meerdere dode of zieke watervogels, dan onderzoeken we de oorzaak. De reden van sterven kan bijvoorbeeld ook vogelgriep of botulisme zijn. Zie ook onze pagina: Melding of klacht over water.

Vraag: Wat moet ik doen als het water een vreemde kleur of geur heeft?

  • Antwoord: In zijn algemeenheid, ook voor buiten dit gebied: meld dit bij het waterschap. Het waterschap gaat dan kijken/beoordelen of er mogelijk iets aan de hand is. In de meeste gevallen valt dit mee. Door te melden is het waterschap snel ter plaatse – ook als er wel iets ernstigs is. Zie ook onze pagina: Melding of klacht over water.