Ontdek de wonderlijke wijstgronden in natuurgebied De Maashorst


19 augustus 2024

Wij zijn aangesloten bij het project Geopark Peelhorst en Maasvallei In Oprichting; een door de UNESCO aangewezen gebied met één of meer locaties van wetenschappelijk belang, maar ook door zijn archeologische, ecologische, hydrologische en culturele waarde. De breuken vormen de basis voor dit geopark. De Maashorst ligt in dit gebied en daar ‘barst het van de breuken’. En juist die breuken kunnen we goed gebruiken in de strijd tegen de droogte, want daar zien we het bijzondere fenomeen van kwelwater dat omhoog komt. Dat biedt kansen voor vernatting op de hoge zandgronden, maar ook voor het herstel van de Peelvenen. Onze collega Godert Verbeek vertelt in deze video hoe het zit.

Collega Godert Verbeek vertelt over het ontstaan van de wijstgronden en de Peelrandbreuk in De Maashorst

Door breuken in de aardkorst aan de oost- en westkant van De Maashorst zijn grondlagen ten opzichte van elkaar verschoven. De hooggelegen horst bestaat uit grofkorrelig zand en grind waar grondwater makkelijk doorheen sijpelt. De laaggelegen slenk bestaat juist uit fijnkorrelig, slecht doorlaatbaar zand. Water dat van hoog naar laag stroomt, kan bij de breuk geen kant meer op, behalve naar boven! Daar komt het als ijzerrijk kwelwater aan de oppervlakte. Daardoor is de hoge kant van de breuk nat en blijven de lagere gronden droog. Dit is zo bijzonder dat het gebied is uitgeroepen tot aardkundig monument. De klimaatverandering vraagt om oplossingen om ons watersysteem toekomstproof te maken. Breuken en wijstgronden kunnen ons daarbij helpen!

Lees meer over de projectwerkzaamheden in De Maashorst

De Peelrandbreuk uitgelegd

Ga zelf op ontdekking in de Maashorst

De Maashorst stroomt over van mooie fiets- en wandelroutes. Wil je meer over de bijzondere wijstgronden(verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster) te weten komen? Loop dan de Berg en Breukroute (6,5 km) of loop het IVN Ommetje Knuppelbrug (2,7 km). Bij de lange route kom je ook nog langs de beek de Leijgraaf en de Bitswijkse loop en doorkruis je de Bedafse Bergen. Wil je wat meer zien? Neem dan de fietsroute Hoge Wijst(verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster) (40 km.

Deze routes starten allemaal bij Parkeerplaats Schansweg 3-5 in Uden.

Tentoonstelling over de wijstgronden

Wil je nog meer ontdekken van De Maashorst? Neem dan een kijkje bij Natuurcentrum de Maashorst(verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster), Erenakkerstraat 5, Nistelrode. Hier kun je onder andere een tentoonstelling over de wijstgronden zien en routekaarten krijgen. Openingstijden zaterdag en maandag van 13.00 tot 17.00 uur, andere dagen van 10.00 tot 17.00 uur.