Dijken in de kijker: een middag mee met de dijkwachters!


3 december 2024

Op dinsdag 26 november verzamelden 60 dijkwachten van Waterschap Aa en Maas zich in ’s-Hertogenbosch voor hun jaarlijkse dijkwachttraining. Gewapend met laarzen, een ledlampje en een oranje hesje stonden ze klaar om te leren hoe ze de dijken nóg beter kunnen bewaken. Of het nu gaat om een scheur in het asfalt of een fanatiek gravende bever: de dijkwachten laten niets aan het toeval over.

Deze dag markeerde de derde trainingssessie, na eerdere bijeenkomsten bij het Drongels Kanaal en de Diezedijken. Inmiddels zijn ongeveer 160 van de 180 dijkwachten getraind. De training mag dan verplicht zijn, maar het enthousiasme onder de deelnemers is er niet minder om.

Hoogwater? Eén druk op de knop!

Wouter van Rossum, expert crisisbeheersing bij Aa en Maas, bijt de spits af. Hij benadrukt het belang van snelle communicatie bij hoogwater. Via de ITel Alert 2.0-app krijgen dijkwachten een alert zodra er dreigend hoogwater is. “Met één druk op de knop roepen we op om paraat te staan,” legde Wouter uit. “Het is dan aan de dijkwachten om aan te geven of ze beschikbaar zijn.”

Oog voor details

Na de theorie splitsten de dijkwachten zich op in drie groepen. Tijd om de buitenlucht in te gaan!

Tijdens de training leren dijkwachten hoe ze risico’s kunnen herkennen. Onder leiding van de dijkbeheerders van waterveiligheid krijgen ze handige tips waar ze op moeten letten.  Een scheur in het asfalt? Dat kan duiden op een verzwakte dijk. Ook op beveractiviteiten moet scherp gelet worden, aldus Ronald Wolter (Beleidsadviseur waterveiligheid). Een bever graaft omhoog de dijk in als het water stijgt. Daarom is het belangrijk om beversporen direct te melden. En bevers zijn er volop bij de Brand, het is er een waar beverparadijs.

En daar, bij dijkpaalnummer UL2, ontdekken we een beschadiging: bandensporen. Met de Dijkwachtapp in de aanslag probeert de hele groep een melding te maken. Hoe groot is de beschadiging? En waar ligt deze precies? Termen als binnenkruin, buitentalud en voorland vliegen ons om de oren en uiteindelijk wordt de melding succesvol verstuurd.

Van dijk tot beekdal: een leerzame fietstocht

Niet alleen wandelen en inspecteren, maar ook fietsen stond op het programma! Samen met Gijs van de Kerkhof trapten we richting de waterberging bij het Dynamisch Beekdal in Berlicum. Tijdens de tocht werd het belang van deze bergingen duidelijk: als het peil van de Maas stijgt en het water uit het achterland zodoende niet meer weg kan, fungeert de berging als een tijdelijke parkeerplaats voor overtollig water. Zo blijven omliggende gebieden droog. Voor de dijkwachten waardevolle informatie om mee te nemen in hun werk!

Dijkwacht worden?

Dankzij deze jaarlijkse training blijven de dijkwachten van Aa en Maas goed voorbereid om bij hoogwater het verschil te maken. Ze weten precies waar ze op moeten letten en hoe ze snel en effectief kunnen handelen.  Wil jij ook weten hoe het is om dijkwacht te zijn?  Stuur een mailtje naar dijkwacht@aaenmaas.nl met jouw gegevens, dan nemen we contact met je op.