Waterschap Aa en Maas wil verbod op PFAS; stoffen zitten ook in ons werkgebied in het water
PFAS zijn stoffen die we overal terugvinden; in de lucht, de bodem en ook in het water. Ze zijn hardnekkig, soms giftig en niet biologisch afbreekbaar; kortom slecht voor mens en milieu. Daarom roepen we met de landelijke Unie van Waterschappen op tot meer actie én een totaalverbod op PFAS.
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze groep stoffen bestaat uit duizenden kunstmatig gemaakte (synthetische) stoffen. De drie bekendste zijn PFOA, PFOS en GenX.
PFAS worden voor veel producten gebruikt vanwege hun hittebestendige en waterafstotende eigenschappen. Zo zitten PFAS onder andere in de antiaanbaklaag van pannen, in outdoorproducten zoals kleding en tenten, maar ook in inkt, verf, papier, kleding, coatings, schoonmaakmiddelen, cosmetica en blusschuim. Dat de stoffen niet afbreken, is slecht voor het milieu. De enige manier om PFAS aan te pakken is zoals bij alle vervuilingen: aan de bron. Wat niet in het water komt, hoeven we er ook niet uit te halen.
PFAS en Aa en Maas
Ook in ons werkgebied treffen we PFAS aan. Zo zijn we naar aanleiding van een grote PFAS-vervuiling in het water bij een vliegbasis in Friesland, gaan meten rond de twee defensieterreinen in ons gebied: Volkel en Vredepeel (Luitenant-generaal Bestkazerne). Daarbij hebben we concentraties PFAS gemeten in het oppervlaktewater.
Het gaat bij de terreinen om PFOS, dat in het verleden onder meer in blusschuim zat dat op vliegbases werd gebruikt. Deze stof is sinds 2006 verboden en wordt niet meer gebruikt door defensie. Ook in Friesland werd PFOS aangetroffen, tot maximaal 13.000 keer boven de wettelijke waterkwaliteitsnorm (=0,65 nanogram per liter).
Bij zowel Volkel als Vredepeel is te herleiden dat de gevonden concentraties PFOS in het water (grotendeels) afkomstig zijn van de defensieterreinen. Op onderstaande kaartjes zie je op welke plekken welke concentraties PFOS zijn gemeten. Het gaat om overschrijdingen van de wettelijke waterkwaliteitsnorm. De hoogst gemeten concentratie bij Volkel is 72 ng/l (111 keer de norm), bij Vredepeel 32 ng/l (49 keer de norm). Dit is slecht voor de waterkwaliteit en het waterleven.
Wat betekent dit?
Naast de wettelijke maximale norm PFAS voor oppervlaktewater, heeft het RIVM risicogrenzen afgeleid waarmee mogelijke gezondheidsrisico’s van PFAS in water ingeschat kunnen worden.
De gevonden concentraties PFOS blijven overal onder de door het RIVM afgeleide risicogrens voor het beregenen van land. Dat betekent dat met het water gesproeid kan worden. Ook zitten de concentraties onder de risicogrens voor zwemwater, al wordt zwemmen afgeraden omdat het geen officiële zwemwaterlocaties betreft. In Friesland zaten de gemeten concentraties wél flink boven de RIVM-risicogrenzen.
Voor de volledigheid is er bij Volkel en Vredepeel ook gekeken naar twee andere bekende PFAS-verbindingen: PFOA en GenX. De gevonden concentraties PFOA en GenX blijven bij beide terreinen allemaal onder de geldende milieunorm voor water.
Acties en vragen
We hebben de meetresultaten besproken met het Ministerie van Defensie. Het ministerie doet onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op meerdere van hun terreinen en zoekt naar mogelijkheden om de bodem te saneren.
In onderstaande Q&A vind je meer informatie. Bij verdere vragen over gezondheid en PFAS kun je terecht bij het Team Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de drie Brabantse GGD’en. Zij zijn bereikbaar via milieu@ggdgmv.nl. Op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur is het team bereikbaar via het telefoonnummer 088 - 639 2807.
Meest gestelde vragen over PFAS
Op woensdag 13 november stuurde de Unie van Waterschappen namens de Nederlandse waterschappen een brandbrief aan minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat. De waterschappen roepen hierin op tot hardere aanpak van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.
De enige manier om PFAS aan te pakken is zoals bij alle vervuilingen: aan de bron. De PFAS-kraan moet dicht, regelgeving en toezicht moeten aangescherpt en bestaande vervuiling voortvarender aangepakt. De waterschappen doen hiervoor concrete voorstellen en roepen het Rijk op om:
- de PFAS-kraan dicht te draaien;
• te zorgen voor duidelijke wet- en regelgeving rondom PFAS;
• handelingsperspectief te bieden voor de aanpak van bestaande PFAS-verontreiniging;
• te investeren in de versterking van de VTH-keten voor het terugdringen van PFAS-emissies;
• kennis en innovatie op het gebied van PFAS te stimuleren;
• een concreet actieplan vanuit het Rijk op te stellen om PFAS-vervuiling een halt toe te roepen; • de ervaringen op het PFAS-dossier te benutten ter voorkoming van dezelfde problematiek met andere persistente, mobiele en toxische stoffen
Begin 2024 zijn hoge concentraties PFAS gevonden in het oppervlaktewater rondom een vliegbasis in Friesland. Daar werd in het verleden gewerkt met PFOS-houdend blusschuim. Naar aanleiding hiervan zijn wij gaan meten in het water in de directe omgeving van de twee defensieterreinen in ons werkgebied: Volkel en Vredepeel (Luitenant-generaal Bestkazerne).
De hoogst gemeten concentratie PFOS bij Volkel is 72 ng/l (111 keer de waterkwaliteitsnorm), bij Vredepeel 32 ng/l (49 keer de norm). Dat betekent dat de aangetroffen hoeveelheden PFOS slecht zijn voor de waterkwaliteit en het waterleven.
Tegelijkertijd blijven de gevonden concentraties overal onder de door de RIVM afgeleide risicogrens voor het beregenen van land. Dat betekent dat met het water gesproeid kan worden. Ook aan de oostkant van de basis Vredepeel in de provincie Limburg blijven de gevonden concentraties onder de RIVM-risicogrens.
De gevonden concentraties PFOA en GenX blijven bij beide terreinen allemaal onder de geldende waterkwaliteitsnormen.
Ja, voor Vredepeel is dat op basis van de meetresultaten te herleiden omdat de hoogste concentraties zijn gevonden op de plek waar water vanaf het terrein af komt. Bij Volkel weten we vanuit dezelfde logica dat een gedeelte van de aangetroffen PFOS van het defensieterrein afkomstig is, maar is er nader onderzoek nodig omdat ook stroomopwaarts van het lozingspunt een verhoogde concentratie is gemeten.
Het hangt van de stroomsnelheid van het water af of PFOS de kans krijgt om aan de bodem te hechten. De stroomsnelheid vanaf de vliegbases is dusdanig hoog dat PFOS niet de krans krijgt om aan de bodem te hechten. Dat is de reden dat bij eerdere reguliere waterbodemonderzoeken geen PFOS-overschrijdingen zijn gevonden en bij metingen in het oppervlaktewater wél.
Onderzoek naar de bodem en het water vindt plaats voorafgaand aan baggerwerkzaamheden. Het baggerslib wordt dan gecontroleerd op diverse stoffen. Sinds 2019 wordt PFAS daarin meegenomen. Zie ook: www.aaenmaas.nl/pfas
In omliggende wateren van Volkel en Vredepeel blijven de concentraties PFAS onder de risicogrens die is afgeleid door het RIVM. Bovendien geldt door verdunning stroomafwaarts; hoe verder van de bron, hoe lager de concentraties. Alle officiële zwemwaterlocaties in Brabant zijn dit jaar twee keer onderzocht op PFAS en zitten allemaal onder de risicogrens voor zwemwater. Zie ook: Noord-Brabant controleert op PFAS in zwemwater, eerste resultaten goed - Waterschap Aa en Maas
De aangetroffen concentraties PFAS geven geen aanleiding tot restricties in gebruik. Wel raden we het bijvoorbeeld standaard af om zelf gevangen vis op te eten en om te zwemmen op plekken die niet zijn aangemerkt als officiële zwemlocatie. Voor verdere vragen over PFAS en gezondheid kun je terecht bij de GGD. Wij hebben onze meetresultaten met de GGD gedeeld en besproken. Zie ook deze pagina: https://ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/pfas/
We hebben de meetresultaten besproken met het Ministerie van Defensie. Het ministerie doet onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op meerdere locaties en naar de mogelijkheden om de bodem te saneren. Zie ook: PFAS-verontreiniging | Defensie.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024
- Veel bedrijvigheid op rioolwaterzuivering Land van Cuijk: grondige renovatie en uitbreiding9 december 2024
- Waterschap Aa en Maas wil verbod op PFAS; stoffen zitten ook in ons werkgebied in het water9 december 2024
- Dagelijks bestuurslid Sikko Oegema reikt de groen-blauwe handdruk uit voor agrarisch bedrijf BioPartners4 december 2024