Update 4 januari: waterberging Diesdonk bij Helmond/Asten ingezet
Waterbergingsgebied Diesdonk bij Helmond/Asten wordt per direct ingezet. Door op die locatie grote hoeveelheden water te ‘parkeren’, voorkomen we overlast op andere plekken in ons werkgebied. Ook kan zo de afvoer over de Zuid-Willemsvaart omlaag, zodat Rijkswaterstaat daar de scheepvaart kan hervatten.
Diesdonk werd onlangs al uit voorzorg gereed gemaakt. Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd, zit het watersysteem momenteel ontzettend vol. En doordat de bodem is verzadigd, komt elke druppel snel in sloten en beken terecht. Dat betekent extra afvoer van water én hogere waterstanden.
Bij onze waterberging in Ham-Havelt in Veghel zijn voorbereidingen getroffen, zodat deze ook gebruikt kan worden als dat nodig is. Ham-Havelt beschermt de kern van Veghel tegen natte voeten en werd met Kerst al ingezet.
Het bergingsgebied Starkriet tussen Someren en Helmond wordt vanaf nu voor 90 procent gevuld. Eerder werd die voor 80 procent ingezet. De inzet van de waterbergingen gebeurt in goed overleg met de betrokken gemeenten.
Lees meer over de waterbergingsgebieden
Sluiten van historisch waterstaatsmonument Bossche Sloot
De afgelopen tijd sloten we diverse kunstwerken zoals sluizen, omdat de waterstand van de Maas stijgt. Op die manier kan rivierwater niet sloten en beken ín stromen, terwijl we het juist willen afvoeren. We blijven waar kan afvoeren op de Maas.
We sloten gisteren ook ons historisch waterstaatsmonument Bossche Sloot aan het Drongelens kanaal. Dit doen we omdat het waterpeil ook daar stijgt. Zo voorkomen we dat hoog water vanuit het kanaal de polders ten zuiden van Vlijmen instroomt.
Wees voorzichtig met wandelen langs dijken
De hoge waterstanden trekken veel bekijks en fascineren mensen. De komende dagen wordt het droger en lijkt het echt winterweer te worden. We willen toch benadrukken om voorzichtig te zijn met wandelen langs de dijken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, niet alleen voor de dijkveiligheid, maar ook de veiligheid voor jezelf. De grond is drassig, de taluds zijn gladder. We adviseren om alleen op paden te wandelen die wat verder van sloten, beken en rivieren liggen.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Groen-blauwe handdruk voor Stichting Landschapsbeheer Oss21 november 2024
- Meest impactvolle Groene Meters Werkgever regiowinnaar 202419 november 2024
- Investeringen in waterbeheer en gestegen kosten zorgen ervoor dat belastingtarieven waterschap Aa en Maas stijgen15 november 2024
- Profiteer nog even van een paar droge dagen en zorg voor het onderhoud van je sloot14 november 2024
- Uitnodiging inloopbijeenkomst 20 november 2024 toelichting inrichtingsvoorstel ecologische verbindingszone Leijgraaf - Het Schoor11 november 2024
Vragen? We helpen je graag!
Jens Verhagen
- Functie
- communicatieadviseur
- Telefoon
- 06-39 35 12 17
- jensverhagen@aaenmaas.nl
Sophie Hendriks
- Functie
- communicatieadviseur
- Telefoon
- 06-14 60 77 37
- shendriks@aaenmaas.nl