Indrukwekkende beelden van aanbrengen damwanden en zinkstuk bij de Zandvang


30 juli 2024

De extreme hoeveelheid regen afgelopen jaar leidde tot erosie van taluds en de bodem bij de stuw en waterkering bij de Zandvang in de omgeving van bedrijventerrein De Brand bij Den Bosch. De stuw en kering zijn belangrijk voor de afvoer van water van de Grote Wetering. Om wateroverlast in de toekomst te voorkomen, waren herstelmaatregelen nodig. Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat ons watersysteem weer goed beschermd is tegen toekomstige wateroverlast. Firma Ploegam en Van Aalsburg BV voerden deze werkzaamheden uit. Dat leverde indrukwekkende beelden op!

Damwanden aanbrengen als waterdicht schot

Onder andere als gevolg van hoog water afgelopen winter is de stuw ‘achterloops’ geworden. Dit betekent dat het water niet via de stuw loopt maar deels om de stuw heen. Gevolg is dat de stuw dan niet of minder goed regelbaar. Verder kan het ook gevaarlijke situaties opleveren, omdat ‘uitspoeling’ van de bodem niet altijd zichtbaar is.

In dit geval was de stuw achterloops geraakt onder de betonnen taludbescherming. Om dat weg te halen is de betonnen constructie gesloopt, helemaal weggehaald en opnieuw opgebouwd. Om deze reden zijn er bij de kering en de stuw extra damwanden aangebracht. Damwanden zijn stalen, waterkerende constructies, die bestaan uit een verticaal in de grond geplaatste wand. Een waterdicht schot wat het water tegenhoudt. Op de afbeeldingen zie je hoe ze de 9 meter lange damwanden inbrengen, wat vanwege de harde ondergrond een uitdagende taak is.

Uitgespoelde gaten achter de bodembescherming aanvullen met zand

Hierna vulden we de uitgespoelde gaten achter de bodembescherming en bij de oever aan met zand, zodat de stuw ook weer stevig verankerd is. Als gevolg van het vele water is na de betonnen bodembescherming zand weggespoeld met het gevolg dat er ‘gaten’ zaten in de bodem van enkele meters diep en vlak aan de oever waren ook gaten geslagen.

Het zand werd met een kraan op een ponton (drijvend platform) uit de zandvang gegraven en naar de stuw gevaren. Hier vulde de kraan het gat. Door de vele regenval bleef de stuw volop overlopen met het gevolg dat een deel van het zand ook weer wegspoelde. Daarom besloten we om hier een deel aan te vullen met stortsteen, omdat deze niet snel wegspoelen.

Wiepenmatten (zinkstuk) afgezonken

Om uitspoeling in de toekomst tegen te gaan hebben we een zinkstuk erop afgezonken. Een zinkstuk is een gevlochten mat, en bestaat uit wiepen: rollen samengebonden wilgentakken die op geotextiel bevestigd zijn. De wiepenmatten houden de bodem op zijn plek en beschermen de bodem onder water tegen stroming en erosie. Op dit zinkstuk brengen we nog ongeveer een halve meter stortsteen aan om uitspoeling van de bodem tegen te gaan. Daarna herstellen we de kades.