Beter inzicht in waterkwaliteit Maasstroomgebied met nieuwe innovatieve meetmethoden


17 juli 2024

Welke stoffen zitten er in het water in en rondom de Maas? De twee nieuwe meetmethodes ‘screenings’ en ‘bio-assays’ moeten helpen om de waterkwaliteit in het stroomgebied van de rivier nog beter in kaart te brengen. Bij screenings wordt in één keer voor duizenden stoffen duidelijk of ze in het water zitten of niet. Bij bio-assays wordt dan weer gemeten op wat de aanwezigheid van verschillende stoffen (gecombineerd) voor gevolgen heeft voor dieren en planten die in het water leven. Samen met andere waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat zetten we ons in om de waterkwaliteit in de Maas te verbeteren.

De Schone Maaswaterketen (SMWK) monitort sinds vorig jaar op innovatieve wijze de waterkwaliteit in het Maasstroomgebied. Er zijn meetpunten op dertig plekken, waar vier keer per jaar op 38 stoffen wordt gemeten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om punten bij rioolwaterzuiveringen, in beken die uitkomen op de Maas en in de rivier zelf.

Daar komen twee nieuwe, innovatieve methodes bij: screenings en bio-assays. ,,Ter aanvulling op de ‘traditionele meting’, waarbij je een monster naar het lab stuurt en op basis daarvan een rapport krijgt”, zegt onze regisseur schoon water Janneke Snijders. Als waterschap zijn we één van de partijen binnen de SMWK. Met andere waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat zetten we ons in om de waterkwaliteit in de Maas te verbeteren.

Screenings: Sneller en goedkoper stoffen analyseren

Bij screenings wordt in één keer voor duizenden stoffen duidelijk of ze in het water zitten of niet. ,,Dat is sneller en goedkoper dan wanneer je ze ieder apart analyseert. En kan ook helpen bij het ontdekken van nieuwe stoffen, omdat je kunt screenen op stofeigenschappen en chemische bestanddelen. Zien we stoffen die we nog niet kennen? Is daarvoor nader onderzoek nodig?”, aldus Janneke.

Bio-assays: Impact meten op dieren en planten

Bij bio-assays wordt dan weer gemeten op wat de aanwezigheid van verschillende stoffen (gecombineerd) voor gevolgen heeft voor dieren en planten die in het water leven. ,,Je ziet bij die manier van testen meteen de impact, bijvoorbeeld of hormoonhuishouding van vissen verandert of dat de voorplanting wordt verstoord. Je meet dus niet per stof, maar juist op het effect van het mengsel van aanwezige stoffen.”

Begin 2025 verwachten we eerste resultaten

De twee nieuwe methodes worden op sommige andere plekken in het land al langer gebruikt. De omvang waarmee het nu binnen de SMWK gebeurt, is volgens Janneke wel redelijk uniek: ,,De verwachting is dat het ons helpt en nieuwe inzichten laat opdoen.” Begin volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Lees het volledige artikel op de site van de SMWK