Kom maar op met je pleepapier!


31 juli 2024

Natuurlijk, des te minder je ervan gebruikt, hoe duurzamer. Maar het aantal mensen neemt toe, dus ook het toiletpapier dat met de bruine donut mee naar een van onze rioolwaterzuiveringen stroomt. We passen onze rioolwaterzuiveringen aan om het papier steeds slimmer te verwerken. In Aarle-Rixtel zeven we het toiletpapier al sinds 2016 uit het rioolwater en hierdoor presteert de zuivering beter. Dat was toen precies wat we wilden. Nu is er een andere uitvinding die wc-papier uit het rioolwater zeeft. Eentje die nieuwe voordelen belooft en dat gaan we testen op de zuivering in Asten.

De nieuwe uitvinding heet Icabus. Deze fijnzeef-installatie is goedkoper in aanschaf, eenvoudiger in gebruik en levert een hoog rendement aan papiervezels op. Bovendien, weinig storingen en onderhoud. Althans, dat zijn de ervaringen tot nu toe bij andere waterschappen die deze installatie ook testen.

Papier wordt groene energie

Papier dat we terugwinnen gaat naar de vergister die op onze zuivering in Den Bosch staat. Hier maken we van papier biogas. Met het extra papier uit Asten kunnen we straks nog meer groene energie produceren.

Een fullscale installatie

Het bijzondere aan de Icabus in Asten is dat hier op de zuivering een fullscale installatie komt te staan. Eentje die de volledige aanvoer van rioolwater (bij droog weer) kan verwerken. Dat is 550 kuub per uur en dat is een heleboel.

We verwachten dat de Icabus van het bedrijf Purgatoria begin 2025 in werking is. Als na een jaar de resultaten goed zijn, houden we de installatie in bedrijf en anders gaat het terug naar de leverancier. Zo is het afgesproken. We zien uit naar een mooi testjaar waarin we het proces continu willen optimaliseren, in combinatie met de best mogelijke kwaliteit water die we terug leveren aan de natuur.

Spoel alleen de 3 P's door de toilet

Oh ja, en mocht je door de Icabus-uitvinding nu denken dat je een vrijbrief hebt voor het doortrekken van vochtige wc-doekjes... No way! Deze horen echt niet in de wc!