Een kunstburcht voor dassen… in je achtertuin


24 juli 2024

Na Megen en Oijen, hebben we een kunstburcht voor dassen aangelegd in Grave. Ook deze dassenburcht hebben we gecreëerd om onze Maasdijk te beschermen tegen de graaflustige das. De dassenburcht in Grave is een extra bijzondere: deze hebben we namelijk aangelegd in de tuin van familie Dorussen-de Vooght, bewoners aan de dijk.

Dassen zien er schattig uit, maar ze vormen een serieuze bedreiging op het moment dat ze zich in onze Maasdijk gaan nestelen en daarmee van de dijk een gatenkaas maken. Om de das te weren uit de dijk, creëren wij voor hen een alternatieve leefomgeving in de vorm van een kunstburcht. Deze leggen wij aan in de buurt van het bestaande territorium van de das, maar op voldoende afstand van de dijk. En in het geval van de burcht in Grave, ligt deze ook nog eens in de achtertuin van bewoners aan de dijk.

Waarom is de aanleg van deze kunstburcht noodzakelijk?

Dassen zijn een beschermde diersoort, en om die reden mogen wij ze niet zomaar verwijderen uit de dijk. We moeten hen eerst een alternatieve leefomgeving aanbieden die interessant genoeg is voor de das om naartoe te verhuizen. Deze nieuwe verblijfplaats maken wij bijvoorbeeld interessant genoeg door er voldoende kamers in te bouwen en door er planten op te plaatsen die de das lekker vindt.

WhatsApp Image 2024-07-24 at 08.53.12 (1)

Wat gebeurt er nu?

De dassenfamilie bevindt zich momenteel nog in de dijk ter hoogte van Grave. Zij moet zelf verhuizen naar hun nieuwe plek. Met een beetje geluk lukt het ons om de dassen voor de kraamperiode, die op 1 december start, te lokken naar hun nieuwe burcht.

Twee vliegen in één klap

Met het aanleggen van deze burcht hebben we trouwens twee vliegen in één klap: er is niet alleen een mooie leefomgeving ontstaan voor de das, maar ook voor de padden in deze omgeving. De grond voor de burcht komt namelijk deels vanuit een paddenpoel die we er gelijktijdig gecreëerd hebben. Dit alles komt ten goede aan het ecosysteem van dit gebied.

WhatsApp Image 2024-07-24 at 08.53.13 (1)

Hartelijk dank!

Wij willen Han Dorussen en Marian de Vooght hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van hun grond en hun medewerking aan dit mooie project!