Noord-Brabant controleert op PFAS in zwemwater, eerste resultaten goed


26 juli 2024

Waterbeheerders in de provincie Noord-Brabant voeren dit jaar bij 55 van de 100 aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater metingen uit naar PFAS. De eerste resultaten laten zien dat de risico’s van PFAS in de plassen voor zwemmers laag zijn. Er is PFAS aanwezig, maar de gehalten liggen ver onder de advieswaarde van het RIVM voor zwemmers in oppervlaktewater.

De metingen naar PFAS geven beter zicht op de exacte concentraties en eventuele gezondheidsrisico’s. Deze metingen worden gedaan door ons waterschap, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat.

De waterbeheerders en de provincie willen erachter komen wat de gezondheidsrisico’s voor zwemmers zijn in de plassen en andere oppervlaktewateren die zijn aangewezen voor zwemmen. Daarvoor wordt er deze zomer twee keer een watermonster genomen in de verschillende aangewezen zwemlocaties.

‘Eerste resultaten positief’

Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem, Gezondheid en Brede Welvaart: “Er is regelmatig aandacht voor PFAS, zeker in deze tijd van het jaar wanneer het warme weer aanbreekt. Deze chemische stoffen breken nauwelijks af en hopen zich zo op in het milieu. Bij langdurige, intensieve blootstelling kunnen er risico’s optreden voor de gezondheid. Dat is natuurlijk niet wenselijk. De waterbeheerders en de provincie doen daarom op verschillende locaties onderzoek naar PFAS-verontreiniging in zwemwater. Ik ben blij dat we kunnen melden dat de eerste resultaten positief zijn.”

In alle onderzochte zwemlocaties in oppervlaktewater in Noord-Brabant is PFAS aangetoond. De gehalten in de geteste plassen liggen ver onder de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden. Het tweede monster wordt voor de meeste plassen later in dit zwemseizoen genomen.

Niet alleen in Brabant wordt gemeten, ook waterschappen in andere delen van het land voeren PFAS-metingen in zwemplassen uit. Deze metingen helpen om een landelijke aanpak op te stellen voor het omgaan met PFAS in zwemwater. Er wordt door Brabant overigens al langer gepleit voor een Europees totaalverbod op PFAS.

Zwemadvies

In april van dit jaar heeft het RIVM de advieswaarde voor PFAS in zwemwater gepubliceerd. Indien de resultaten van de PFAS-metingen in zwemwater daartoe aanleiding geven kan de provincie een negatief zwemadvies afgeven of zwemverbod instellen. Meer hierover valt te lezen op www.zwemwater.nl. Een negatief advies is ter plaatse zichtbaar op de blauwe borden bij de betreffende zwemlocatie en op www.zwemwater.nl. In Noord-Brabant is dat tot op heden dus niet aan de orde geweest.

Bekijk alle informatie van het RIVM over PFAS