Wil je zwemmen, pootje baden en spelen in natuurwater? Check www.zwemwater.nl om te zien waar dat veilig en schoon kan


29 juli 2024

Veel warme en zonnige dagen waarin de temperatuur oploopt naar rond de 30 °C. Echt zwemweer! Heerlijk om je onder te dompelen in koud water. 
Maar let op: je kan niet overal zwemmen. Alleen officiële zwemlocaties op www.zwemwater.nl zijn schoon en veilig. Hier wordt de zwemwaterkwaliteit, hygiëne en de fysieke veiligheid onderzocht en ook gewaarschuwd wanneer deze niet voldoende is. Vanwege gezondheidsrisico’s raden we mensen en dieren af om op andere plekken te zwemmen.

Let op je eigen en elkaars veiligheid en de natuur

Sommige buitenwateren zijn geen officieel zwemwater. Dit betekent dat hier het water niet wordt gecontroleerd op zwemkwaliteit zoals bij zwembaden of officiële zwemplassen wel het geval is. Wil je buiten in de natuur zwemmen? Dan raden we aan om vooraf te kijken op www.zwemwater.nl. Zeker omdat de gezondheidsrisico’s bij warm weer groter zijn, denk bijvoorbeeld aan blauwalg en botulisme. Dus we raden het zwemmen in natuurwater die niet genoemd staan op www.zwemwater.nl af. Dit is op eigen risico.

Dus wil je zwemmen, pootje baden en spelen in natuurwater?

Check van tevoren www.zwemwater.nl of download te app om te zien waar dat veilig en schoon kan.

Springen vanaf een brug stuw of hekwerk

Pas ook op met in het water springen. Voor veel waaghalzen is het nog spannender om vanaf een brug, stuw of hekwerk het water in te plonsen. Dat lijkt leuk, maar het is levensgevaarlijk vanwege onverwachte, sterke stroming en omdat het water iet overal even diep is.

Kanovaren en suppen in de wateren van Aa en Maas, mag dat zomaar?

Wat is er nou leuker dan op een SUP-board of in een kano peddelend de natuur te verkennen? Maar mag je zomaar overal je kano of plank te water laten? In veel gevallen wel, maar we vragen wel jouw aandacht voor veiligheid, natuur en overlastbeperking.

Check hier waar je mag varen of peddelen en wat onze ‘huisregels’ zijn.