Geslaagde Waterdag in Keent op zonnige zondagmiddag
Afgelopen weekend, op de zonnigste zondag in maanden, deden meer dan 100 kinderen mee aan onze Waterdag in de natuur. Samen met hun (groot)ouders genoten zij van de prachtige omgeving en de leerzame buiten-activiteiten. Kinderen konden o.a. waterdiertjes vangen, een dijkwachtersdiploma halen en deelnemen aan een zandzakkenrace. Er waren educatieve kraampjes, een troubadour en speciale activiteiten zoals het Waterrad van avontuur en de Flushfun die je leert wat je wel en niet door de wc mag spoelen.
Waterdiertjes
Een joekel van een geelgerande waterroofkever, salamanders, larven van waterjuffers, hier en daar een visje en zelfs een waterschorpioen; het kwam allemaal aan het oppervlak met schepnetjes en emmertjes. Waterdiertjes vangen blijkt elke keer weer een trekpleister voor kinderen. De meesten waren dan ook niet weg te slaan bij de steiger aan de poel die vrijwilligers van Brabants Landschap de week daarvoor nog speciaal hadden aangelegd. Sommige kinderen lagen uren op hun buik om te kijken wat er onder het wateroppervlak te vinden was. Op zoekkaarten werd alles nagetrokken en uitgebreid besproken. Het leven onder water vertelt namelijk veel over de waterkwaliteit en biodiversiteit. Niet alleen de kids, maar ook hun ouders vroegen onze collega’s en de vrijwilligers van IVN en Brabants Landschap het hemd van het lijf.
Flushfun
Ook de splinternieuwe Flushfun was in trek, want poep en plas zorgt al snel voor hilariteit. Kinderen namen het op tegen elkaar of hun ouders om zoveel mogelijk punten te halen door de juiste dingen (poep, plas en papier) in de toiletpot te gooien en de foute dingen zoals verf, pillen of een goudvis in de prullenbakjes. Aan de rij die er stond was te zien dat fun en leren heel goed samengaan!
Bevers en dassen
Bij de bevers- en dassenkraam konden kinderen met de zogenaamde ‘beverproof’ zelf ervaren hoe bevers hun vacht waterafstotend maken door zichzelf in te vetten. Zo houdt de bever zijn ondervacht droog en blijft hij lekker warm.
Droge voeten op de watertafel
Wat kun je in je eigen omgeving doen om bij een flinke plensbui je voeten droog te houden? Kinderen ontdekten bij de watertafel hoe ze een steentje kunnen bijdragen door bijvoorbeeld tegels te vervangen voor groen en groene daken aan te leggen. Ze vingen het regenwater (uit de gieter 😉) op de watertafel op in aangelegde sloten, vervingen verharde parkeerplekken voor waterdoorlatende tegels en ze lieten het gemaal water afvoeren.
Zandzakkenrace en dijkinspectie
Bij de dijk, die het buurtschap Keent beschermt tegen hoogwater, kwamen kinderen (en ouders) in actie. Gewapend met (veel te grote) helmpjes en hesjes leerden kinderen hoe ze een dijk moeten inspecteren op zwakke plekken en bevergraverij. Ze werden beloond met een heus dijkwachtersdiploma. Daarna mochten ze los bij de zandzakkenrace; want als het hoog water dan toch komt…!
We ontvingen veel positieve reacties op deze dag en de bezoekers gingen weer een stuk water- en klimaatbewust(er) naar huis.
Het evenement vond plaats bij het infocentrum van Brabants Landschap en Grazelands Rewilding. De dag werd mede mogelijk gemaakt door Brabants Landschap, IVN Grave en Grazelands Rewilding.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024