Lekker maaltje maaisel voor de meelworm


20 juni 2024

Maaisel, daar hebben we heel veel van. Zeker in de periode juni tot medio november, want dan maaien we in en rondom de sloot. Dat doen we om de doorstroming van het water goed op gang te houden. En maaien is ook beter voor het behoud van een goede waterkwaliteit. Het slootmaaisel bestaat vooral uit grassen, waternavel en Japanse Duizendknoop. Dit maaisel willen we hergebruiken want onze stip op de horizon is: 100 procent circulair in 2050. Daarom het innovatieve onderzoek: maaisel als voedingsbodem voor insecten.

Tijdens het onderzoek testen we of meelwormen van de meeltor en van de zwarte soldaatvlieg het goed doen op maaisel. Eten de wormen er voldoende van? Kunnen ze zich goed voortbewegen en schuilen in het maaisel? Dit is belangrijk, want als de meelwormen zich goed voelen, staat niets hun groei in de weg en kunnen ze uiteindelijk dienen als voer voor kippen en varkens.

Samenwerken aan het ideale maaisel-mengsel

Het onderzoek ziet er zo uit. De aannemers die in opdracht van ons sloten maaien, brengen de buit naar CnC grondstoffen. Dit bedrijf kuilt het maaisel in, verwerkt het tot compost en voegt een schimmel toe om het voedzamer te maken voor de larven. Vervolgens gaat het naar de insectenkwekers Ynsect en Protix. Staatsbosbeheer doet ook mee met een eigen reststroom, want in dit onderzoek testen we welk mengsel van maaisel met welke toevoegingen het beste is.

Of deze manier van verzamelen, bewaren en transporteren van maaisel een slimme zet is, kostentechnisch en qua impact op het klimaat, zoeken we uit. In dit onderzoek werken we ook samen met waterschap de Dommel, de STOWA, en de Wageningen Universiteit en Research. En dan is er ook nog Aquaminirals die aan de zijlijn meekijkt naar de afzet van maaisel in de zakelijke markt.

Opschaling

Als de resultaten veelbelovend zijn, schalen we eind dit jaar nog op. We gaan dan met grotere hoeveelheden aan de slag. En dan, als ook deze uitkomsten positief zijn, is het aan ons bestuur om te besluiten of we slootmaaisel voortaan wel of niet circulair gaan inzetten voor de insectenteelt. Het kan ook anders, maaisel vergisten tot groen gas bijvoorbeeld. Of maaisel inzetten als bodemverbeteraar, of voor de kweek van paddenstoelen wat al gebeurt. Maaisel als grondstof voor bouwmaterialen, kan ook al. Allemaal mooie kansen op weg naar een circulaire toekomst.