‘Voelde gij nattigheid? Dan komme wij ekkes peilen’: We lanceren voor het tweede jaar op rij weer een eigen carnavalsembleem
Via de carnavalsemblemen willen we op een ludieke manier aandacht vestigen op onze kerntaken schoon, voldoende en veilig water. Vorig jaar was het schoon water en deze keer komt onze kerntaak ‘voldoende water’ aan bod. Dit staat los van situaties waar men al enige tijd last heeft van te veel water. Wij vinden dat natuurlijk vervelend en snappen dat dit voor onze inwoners echt een probleem is en dit gevoelig ligt. Daar lopen we niet voor weg. Wij doen er dan ook alles aan om, binnen onze mogelijkheden, wateroverlast te voorkomen.
Waarom nóg een carnavalsembleem?
Omdat we nog steeds trots zijn op ons belangrijke, impactvolle werk. Klimaatverandering en steeds extremer weer, maken dat niet minder. Integendeel! Om te laten zien wat wij doen en mensen waterbewust(er) te maken, willen we onze zichtbaarheid en herkenbaarheid bij een breed publiek vergroten. Vorig jaar introduceerden we op 11-11 een carnavalsembleem. Daar kregen we uit allerlei hoeken enorm veel leuke reacties op. Wat ons betreft reden voor een vervolg.
Veilig, VOLDOENDE, schoon
Op ons eerst embleem stond onze kerntaak ‘schoon water’ centraal met de slogan’ we moake oe de pis nie lauw, maar wel verrekkes skon’. Omdat we ons als waterschap ook bezighouden met voldoende en veilig water, is het tijd om een andere kerntaak onder de aandacht te brengen! Dit jaar is gekozen voor het thema voldoende water. Volgend jaar is het thema veiligheid aan de beurt.
Voldoende; niet te droog en niet te nat
Zeker nu we te maken krijgen met weersextremen zoals piekbuien en langdurige droogte is onze taak om te zorgen voor voldoende water steeds uitdagender. We houden water vast als het kan en voeren af als het moet. Zo zorgen we voor voldoende water voor landbouw én natuur. Dat doen we door het beheren van meer dan 4000 km aan sloten en beken. We regelen het waterpeil met ruim 100 gemalen en meer dan 2300 stuwen. We leggen waterbergingsgebieden aan om water vast te houden en laten beken weer meanderen om water gefaseerd af te laten voeren.
Wat kun je zelf doen voor voldoende water?
Wil je zelf iets doen voor het veranderende klimaat? Dat is makkelijker dan je denkt. Wat wij in het groot doen, kun jij in het klein. In je tuin kun je allerlei maatregelen nemen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, om water op te vangen en om mee te helpen het water schoon te houden. Zo kan je bijvoorbeeld een regenpijp afkoppelen of een regenton plaatsen, waardoor schoon regenwater niet naar het riool gaat en vervolgens onnodig bij de waterzuivering terechtkomt.
Lees al onze ‘wijs met water’-tips
Wil jij ook een embleem?
Wil jij ook carnaval 2025 pronken met ons mooie embleem op jouw pekske? Daar moet je uiteraard wel wat voor doen! Stuur een mail met een ludieke slogan over ons werk naar communicatie@aaenmaas.nl. Geef daarbij aan je naam en adres waar het embleem naartoe mag worden gestuurd. Wees er snel bij, want OP = OP!
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024