1 oktober: het hoogwaterseizoen gaat weer van start


1 oktober 2024

Op 1 oktober start bij ons officieel het hoogwaterseizoen, wat inhoudt dat er strengere regels gelden om onze dijken veilig te houden. Tot 1 april mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden op of aan de Maasdijk of de regionale keringen. Deze regel geldt ook voor de beschermingszone van maximaal 100 meter aan beide zijden van de dijk. Graafwerkzaamheden in de dijk stellen we uit tot na het hoogwaterseizoen.

Onze dijkbeheerders zijn inmiddels gestart met hun najaarsinspectie. Dit gebeurt naast het dagelijks toezicht dat zij houden op de dijk. In totaal inspecteren zij 160 kilometer kering: de Maasdijk, het Drongelens Kanaal en de dijken rondom Den Bosch, Heusden en Vlijmen. Dit gebeurt nadat de dijken gemaaid zijn. Eventuele mankementen worden vastgelegd in een app en ze worden direct gerepareerd, zodat de dijk klaar is voor het naderende winterseizoen en het mogelijke hoogwater dat op kan treden.

Dijkwachten: extra hulp tijdens hoogwater

Binnen waterschap Aa en Maas hebben we naast onze dijkbeheerders nog een grote groep dijkwachten die we in kunnen schakelen bij hoogwater. Deze groep, bestaande uit in totaal meer dan 180 mensen, zijn medewerkers van waterschap Aa en Maas en burgers. Zij worden opgeleid om problemen aan de dijk te herkennen, er beschadigingen zijn aan de dijk en of er zich situaties voordoen die een beschadiging kunnen veroorzaken. Naast hun opleiding, krijgen zij jaarlijks een opfriscursus.

We zoeken nieuwe dijkwachten

Momenteel hebben we plek voor nieuwe dijkwachten binnen ons team. Wil je ook graag dijkwacht worden en daarmee je steentje bijdragen aan veilige dijken? Stuur een mailtje met jouw gegevens naar dijkwacht@aaenmaas.nl. Wij nemen dan contact met je op.

Heb je werkzaamheden gepland op of aan de dijk?

Dan is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met het waterschap. Wij denken graag mee met dijkbewoners, grondeigenaren, gemeenten, projectontwikkelaars of architecten. Voor meer informatie of meldingen, bel je met onze collega’s van het Klantcontactcentrum via 088 – 17 88 000.

Verder kunnen onderstaande pagina’s mogelijk nog interessant zijn voor jou: