Bezoek 'ondersteboven van Water in de Henriëttewaard' tijdens de Dutch Design Week


17 oktober 2024

Kunnen innovatieve ideeën van visionaire denkers helpen bij het oplossen van problemen in ons land, rondom wateroverlast en extreme droogte? Om dat uit te vinden organiseerde Kunstloc Brabant een challenge, met als voorbeeldgebied de Henriëttewaard ten oosten van het Diezekanaal in Den Bosch. Diverse multidisciplinaire teams met bijvoorbeeld landschapsarchitecten, hydrologen en kunstenaars zochten naar manieren van innovatief waterbeheer, met ruimte voor de natuur, recreatie, landbouw en de historische waarden van de Zuiderwaterlinie.

De jury, waar onze dagelijks bestuurder Suzanne de Zoeten deel van uitmaakte, verkoos vijf winnende teams die hun visie creatief mochten uitwerken voor een expo op de Dutch Design Week. Het resultaat kun je bewonderen van 19 tot 27 oktober op Sectie-C, Daalakkersweg 2 in Eindhoven.

Reflecteer mee!

Hoe innovatief, inspirerend en uitvoerbaar zijn deze ontwerpen nu eigenlijk voor Nederland waterland? Hierover wordt met de ontwerpers gesproken op woensdag 23 oktober tijdens de dialoogsessie. Onze directeur Leo Smit neemt ook deel aan de sessie.

Wil jij erbij zijn?

Meld je aan via deze pagina op de website van Kunstloc aan voor de dialoogsessie. Een DDW-ticket en een flinke dosis nieuwsgierigheid is het enige wat je mee hoeft te brengen.

Samenwerking

De challenge en DDW-expositie ‘Ondersteboven van water’ is een initiatief van Kunstloc, samen met: Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, NVTL, TU Delft, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente ’s-Hertogenbosch, provincie Noord-Brabant en ons waterschap.

Lees De Zuiderwaterlinie: het verhaal van het water als vriend en als vijand (deel 1)

Lees De Zuiderwaterlinie: het verhaal van het water als vriend en als vijand (deel 2)

Dutch Design Week Henriëttewaard

Meanderende Maas

Ook ons grootste dijkversterkingsproject tussen Ravenstein en Lith, Meanderende Maas, is te bezoeken tijdens de Dutch Design Week. Samen met Atelier NL heeft het project een tentoonstelling samengesteld met als thema ‘klei verbindt’. Als verbindend element in de tentoonstelling gebruikt Atelier NL de klei die wordt afgegraven voor de verruiming van de rivier en het versterken van de dijk. Het Maas KleiServies dat ze hiervan maken is onderdeel van een inspirerend parcours door het landschap en de geschiedenis van Meanderende Maas.

  • Wanneer: van 19 t/m 27 oktober
  • Locatie: Atelier NL, Bergmannstraat 76 in Eindhoven
  • Tijd: van 11:00 tot 18:00
  • Toegang is gratis

Meer informatie over de Meanderende Maas tijdens de Dutch Design Week