Klei als Verbinder


23 oktober 2024

Atelier NL presenteert deze week tijdens de Dutch Design Week de tentoonstelling ‘Meanderende Maas - Klei als Verbinder’. Meanderende Maas staat voor dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling van Ravenstein tot Lith. Voor de rivierverruiming en dijkversterking worden bergen klei verzet. Klei is in de tentoonstelling van Atelier NL het verbindende element. In samenwerking met Meanderende Maas verkennen ze hoe Nederland vormgeeft aan onze veranderende relatie met water. Project Meanderende Maas is een gevolg van de wereldwijde klimaatverandering, waardoor er in de rivieren vaker hoogwater komt. Tien (overheids-)organisaties (trekker waterschap Aa en Maas) en Boskalis werken aan de bescherming van 270.000 bewoners, ondernemers en kostbare infrastructuur in de regio achter de Brabantse Maasdijk, inclusief Oss en Den Bosch. De tentoonstelling is tot en met zondag 27 oktober te zien in de studio Van Atelier NL, Bergmannstraat 76 in Eindhoven.

Klei als verbinder

Klei is de meest voorkomende grondstof in Nederland. Tijdens de tentoonstelling is de klei die wordt afgegraven voor de verruiming van de rivier en het versterken van de dijk tastbaar aanwezig, rauw en onbewerkt. Via een inspirerend parcours neemt de studio bezoekers mee op reis door de internationale en nationale context van Meanderende Maas en de lokale geschiedenis en biodiversiteit van het gebied. Dit gebeurt door de ogen van diverse figuren zoals een dijkgraaf, de rivier de Maas, een wandelaar, dijkbewoner, ontwerper, aannemer en zelfs een ooievaar, elk symbolisch voor hun rol in de interactie tussen mens, natuur en waterbeheer.

Lees meer over de tentoonstelling

Tentoonstelling Klei Als Verbinder

Broodje MaasKlei: Een Educatief Project

Atelier NL introduceert met trots het Broodje MaasKlei, een educatief project waarmee bezoekers op een tastbare manier kennis kunnen maken met klei uit de Maas. Deze klei, afkomstig uit het projectgebied Meanderende Maas, is geperst in de vorm van een blok en wordt aangeboden om zelf of samen mee aan de slag te gaan. Het Broodje MaasKlei biedt de unieke kans om de verborgen waarde van deze lokale grondstof te ontdekken en zelf creaties te maken van klei die direct uit het Nederlandse landschap is gewonnen.

Maas KleiServies AtelierNL

Maas KleiServies

Daarnaast is tijdens DDW 2024 het eerste Maas KleiServies te bewonderen, gemaakt van klei uit het projectgebied bij Dieden. Deze klei geeft het servies zijn karakteristieke roodbruine kleur. De tentoonstelling toont ook een indrukwekkende kleiberg van 6 kubieke meter Maasklei, genoeg voor de productie van 9.000 borden. In het kader van het Meanderende Maas-project wordt maar liefst 4 miljoen m³ klei afgegraven, waarvan een deel wordt gebruikt voor dijkversterking en de rest naar andere dijkversterkingsprojecten gaat of verkocht wordt aan steenfabrieken. Atelier NL gebruikt een deel van deze voorraad voor hun unieke ontwerpen en laat hiermee de natuurlijke diversiteit van de Nederlandse bodem zien.

Maas KleiServies

Ruimte voor rivieren

Hét toonbeeld van Dutch Design is ongetwijfeld onze inventieve omgang met water. Al tweeduizend jaar vormt watermanagement – met polders, gemalen, dijken en kanalen – een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Maar door klimaatverandering is een nieuwe aanpak nodig: soms is er te veel water, soms te weinig. Nederland blijft veilig en leefbaar als we niet alleen de dijken versterken, maar ook rivieren meer ruimte geven en water vasthouden. De ingrepen in het landschap, zoals bij project Meanderende Maas, dragen bij aan een rijkere natuur en nieuwe economische kansen. Atelier NL toont deze ontwikkelingen in de tentoonstelling door te laten zien hoe klei niet alleen als natuurlijke grondstof, maar ook als symbool voor deze transformaties fungeert.