Nieuwe combinatie van technieken verwijdert medicijnresten uit rioolwater in Dinther
Schoon water is essentieel voor alles wat leeft. Op onze zuiveringen halen we daarom zoveel mogelijk verontreinigingen, zoals medicijnresten, uit het rioolwater zodat het weer schoon door sloten en andere waterlopen kan stromen. In de sloot kunnen resten pijnstillers, anticonceptiemiddelen en antipsychotica vissen en andere waterdieren beschadigen. En de aanwezigheid van medicijnresten maakt het drinkwatermaatschappijen steeds moeilijker om schoon drinkwater te produceren. Dit willen we niet. Op de zuivering in Dinther gaan we nu voor het eerst in Nederland de zuiveringstechnieken Pacas en Ozon combineren om medicijnresten te verwijderen.
Poederkool helpt bij verwijderen medicijnresten
De pacas-installatie verwijdert medicijnresten uit rioolwater met behulp van poederkool, een stof die ook in tabletten Norit zit. De medicijnresten blijven aan de poederkool kleven en zo ontstaan vlokken. Deze vlokken zakken naar de bodem van de bezinkbak en daar is het goedje makkelijk te verwijderen. We hebben al langer ervaring met deze techniek, die we sinds vorig jaar ook toepassen op onze zuivering in Oijen.
Extra testinstallatie met ozon
Nieuw op de zuivering in Dinther is de extra testinstallatie met ozon. Als test behandelen we hier een kleine deelstroom van het rioolwater met ozon. In contact met water zorgt het gas ozon voor oxidatie, een proces dat microverontreinigingen zoals medicijnresten afbreekt. De werking zijn we nu op demoschaal aan het testen, zodat we kunnen bepalen hoe groot de definitieve ozoninstallatie moet worden.
Extra zuiveringsstap: zandfilter verwijdert nutriënten zoals stikstof en fosfaat
Om ook aan de Europese Kaderrichtlijn Water te voldoen wordt in Dinther nog een extra zuiveringstap gebouwd om nutriënten zoals stikstof en fosfaat te verwijderen. Dit gaan we doen met een groot zandfilter. Dit zandfilter kan mogelijk ook nog eens extra medicijnresten verwijderen. Hoeveel? Dat gaan we onderzoeken. Hoe dan ook lopen we voor op de nieuwe Europese wetgeving die voorschrijft dat 80 procent van medicijnresten uit rioolwater moet worden verwijderd.
Ook medicijnresten verwijderen op de zuivering in Vinkel
Na Dinther en Oijen gaan we in 2025 ook medicijnresten verwijderen op de zuivering in Vinkel. Dat doen we hier ook met poederpool en tegelijkertijd verwijderen we hier fosfaat met behulp van ijzerchloride. De ervaringen in Dinther, Oijen en Vinkel helpen ons beslissen hoe we in de toekomst medicijnresten gaan verwijderen op onze andere vier zuiveringen. Want op elke zuivering heeft het binnenkomende rioolwater een andere samenstelling, waardoor het effect van de toegepaste zuiveringstechnieken varieert.
“Het is een tijd van ontwikkelen, experimenteren, monitoren, optimaliseren”, vertelt Dagelijks Bestuurder Suzanne de Zoeten
“Een pacas-installatie is goedkoop om te bouwen, maar poederkool is duur. En een ozon-installatie is juist duur om te bouwen, maar goedkoop in gebruik. De ozon-installatie in Dinther verwerkt daarom momenteel ook maar 25 procent van het rioolwater dat binnenkomt in tijden van droogte. Zo kunnen we de resultaten met ozon eerst een jaar goed monitoren, voordat we al dan niet besluiten om de installatie gefaseerd uit te breiden.”
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Marcel Stevens heeft een grote boodschap over een VET-probleem19 december 2024
- Geen All you need is love maar Wildernis onder water met kerst19 december 2024
- Brandstof maken en besparen: het kan met de knikkerbaan op onze zuivering in Land van Cuijk17 december 2024
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024