Waterbericht september: wordt 2024 nóg natter dan vorig jaar?


2 oktober 2024

In september viel er in ons werkgebied ongeveer net zoveel regen als in andere jaren, met enkele lokale uitschieters. Heel 2024 is tot op heden wel flink natter dan gemiddeld. Sterker nog, we lopen voor op het schema van het natste jaar ooit gemeten. Wat dit betekent en hoe de situatie er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht.

Hoeveel regende het in september?

In ons werkgebied viel tussen de 60 en ruim 100 millimeter (in de omgeving Den Bosch). Daarmee is de maand redelijk gemiddeld verlopen. Vooral de laatste week van september was nat, met plaatselijk meer dan 50 mm neerslag.

Hoe ‘nat’ is 2024 tot nu toe?

Tot op heden natter dan vorig jaar, zoals je ziet op onderstaande grafieken: de zwarte lijn staat voor 2024, de rode voor 2023. En dat terwijl 2023 uiteindelijk de boeken inging als het natste jaar ooit gemeten. Daarbij is wel belangrijk om te weten dat toen met name de laatste maanden van het jaar extreem veel regen kenden.

Wat betekent dit voor het grondwater?

De grondwaterstanden in ons gebied zijn over het algemeen normaal tot iets hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Uitzonderingen blijven de hoge zandgronden van de Maashorst en de Strabrechtse Heide, waar de grondwaterstanden nog altijd fors hoger zijn.

De bodem is op dit moment nog redelijk gevuld met water, waardoor de grondwaterstand snel reageert op neerslag. Op veel plekken zag je na de regen in de laatste week van de maand direct een stijging.

Wat doen we als waterschap op dit moment?

In de poldergebieden rond Oss en Den Bosch zijn de peilen ingesteld tussen het hogere zomerpeil en het lagere winterpeil. In de rest van ons werkgebied houden we stuwen op plekken waar het nog altijd nat is lager of rond het streefpeil.

Waar het kan, worden stuwen wat hoger gehouden dan streefpeil. Op die manier leveren we lokaal maatwerk. Op verzoek worden ook peilen tijdelijk verlaagd, zodat de oogst van het land kan worden gehaald.

De aanvoer van water wordt zo ingesteld dat waterlopen op peil gehouden kunnen worden. Met name langs de peelkanalen is wateraanvoer nog vrij hoog. Elders in het systeem is de wateraanvoer wat teruggeschroefd.

Wat is de verwachting voor oktober?

De verwachtingen voor de eerste weken van oktober laten geen bijzonderheden zien met veel of juist weinig neerslag. We verwachten dat het watersysteem stabiel zal blijven.