We lopen tegen de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk aan: dagelijks bestuurslid Suzanne de Zoeten in interview bij DTV Nieuws


22 oktober 2024

Het elektriciteitsnet zit op slot. Grote delen van Nederland en Brabant hebben te maken met deze ‘netcongestie’. De vraag naar capaciteit op het net stijgt en er is niet altijd genoeg ruimte vrij. Ook voor ons waterschap is dit een serieus probleem waar we ons zorgen over maken. Ons dagelijks bestuurslid Suzanne De Zoeten werd samen met Enexis geïnterviewd door DTV Nieuws hierover. Een deel van het interview zie je hier.

Het hele interview kijk je hier terug op de website van DTV Nieuws

Een voorbeeld van het overvolle stroomnet is een project op onze zuivering in Den Bosch. Hier willen we het slib van al onze zuiveringen gaan vergisten, om zo meer biogas te produceren. Omdat de benodigde elektriciteit voorlopig niet beschikbaar is, hebben we dit stilgezet. En dat terwijl dit extra biogas kan worden gebruikt om woningen te voorzien van energie. Het project draagt ook bij aan het energieneutraal maken van ons waterschap.

Aquathermie

Een ander voorbeeld is het winnen van warmte uit gezuiverd afvalwater bij onze zuiveringen; Aquathermie. Ook dit kunnen we voorlopig niet serieus bekijken vanwege de problemen op het net. “Jammer, want zowel biogas en aquathermie kunnen bovendien deel zijn van de oplossing. Want als we alle woningen van een elektrische warmtepomp gaan voorzien, wordt de situatie op het stroomnet er juist niet beter op”, aldus Suzanne.

Het raakt ook onze dijkverbeteringstrajecten

De problemen van een overbelast net spelen niet alleen bij de zuiveringen. Het raakt ook onze dijkverbeteringstrajecten. Daar hebben we voldoende elektrisch vermogen nodig om zware machines duurzaam te laten werken. Suzanne: “Al bekijken we wel hoe we op onze rioolzuiveringen opgewekte energie kunnen opslaan en weer gebruiken om materieel mee op te laden. Elektrificeren is juist ook belangrijk met oog op de stikstofproblematiek.”

Overvloedig water wegpompen

Ook voor onze gemalen heeft netcongestie gevolgen. Om overvloedig water weg te pompen, is uitbreiding van de pompcapaciteit noodzakelijk. Nu is het al zo dat onze gemalen bij hoogwatersituaties meer vermogen vragen dan dat wij beschikbaar krijgen. “Op rustige momenten, die veel vaker voorkomen, hebben we juist weer veel minder capaciteit nodig, terwijl die wel voor ons ‘gereserveerd’ is”, aldus Suzanne. Zij zou graag zien dat in de regio betere onderlinge afstemming plaatsvindt van ‘pieken en dalen’ qua stroomverbruik. “Als een van de bedrijven in onze omgeving bijvoorbeeld minder stroom kan verbruiken op die paar momenten dat wij veel water te verwerken hebben, ga je al naar een oplossing.

Gewijzigde regelgeving

Per 1 oktober is er regelgeving gewijzigd, waardoor bepaalde organisaties - waaronder waterschappen - ‘maatschappelijke prioriteit’ kunnen aanvragen. We hebben daarom voor verschillende projecten extra capaciteit op het net aangevraagd bij de netbeheerder, maar het is de vraag of en wanneer we die krijgen. Er moet dan namelijk wel extra capaciteit bij komen op het net. Zo niet, dan valt er ook niks te verdelen.