Aanvullend onderzoek naar waterkwaliteit rond bedrijventerrein Helmond; geen acuut gevaar voor omgeving


5 september 2024

De waterkwaliteit op en rond bedrijventerrein Brabant-Zuidoost (BZOB) in Helmond levert geen acuut gevaar op voor de omgeving. Dat is de belangrijkste conclusie van de metingen die zijn uitgevoerd in opdracht van ons waterschap. Wel is er aanleiding tot aanvullend onderzoek.

Rond het bedrijventerrein is al langer af en toe sprake van waarnemingen van dode watervogels en vissterfte, en van stinkend en verkleurd water. Onlangs werd daarom een onderzoek gestart. Daaruit blijkt weliswaar dat de waterkwaliteit ondermaats is, maar niet alarmerend. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Borden blijven staan

We stellen als waterschap wel aanvullend onderzoek in naar de exacte oorzaak van de vis- en vogelsterfte en de afwijkende geur en kleur van het water. Zo wordt specifieker gekeken naar de werking van het riool onder het bedrijventerrein. Daarbij wordt samengewerkt met de gemeente, die gaat over het rioolstelsel.

De waarschuwingsborden die eerder uit voorzorg zijn geplaatst blijven staan, zo lang het vervolgonderzoek loopt. De borden staan langs de sloot tussen BZOB en de Vossenbeemd en bij twee vijvers, waaronder die aan de Rochadeweg. Daarop staat de oproep om contact met het water te vermijden. Dat betekent het water niet betreden en dieren niet laten zwemmen of drinken.

Bij vragen kun je contact opnemen met ons via 088-17 88 000. Zie ook onze pagina: Melding of klacht over water.

Lees hier onze Q&A over het onderzoek naar de waterkwaliteit rond bedrijventerrein Helmond

Voor de rood omcirkelde blauwe lijn geldt het advies om contact met water te vermijden. Dit staat ter plaatse met borden aangegeven. Op Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (kaart links) ligt een watergang. Water stroomt vanaf daar in een sloot in noordelijke richting (rechts). De zwarte kruizen betekenen dat de waterloop op die plekken ondergronds ligt. Het advies geldt niet voor het kanaal.