Donderdag 10 oktober informatiebijeenkomst over Kleine Aa


30 september 2024

Aan de noordwestkant van Someren stroomt de Kleine Aa. De beek voldoet niet aan de eisen voor een natuurlijk beeksysteem. We verkennen de mogelijkheden om de Kleine Aa te ontwikkelen tot een natuurlijke en klimaatrobuuste beek. Het gaat om het traject vanaf de Vaarselstraat tot aan de Zuid-Willemsvaart. Op donderdag 10 oktober gaan we hierover met belanghebbenden graag in gesprek in gemeenschapshuis De Vurherd in Lierop.

De Kleine Aa stroomt vrij rechttoe rechtaan door een agrarisch landschap. De oevers zijn behoorlijk steil en het water stroomt langzaam. De bedding groeit vaak dicht met waterplanten op plekken waar schaduw ontbreekt. Resultaat is een beek met weinig diversiteit in plant- en diersoorten. Voor een gezonde natuur is een goede waterkwaliteit nodig, en andersom ook. Maatregelen zijn nodig zodat de beek voldoet aan de Kaderrichtlijn Water. En ook beter voorbereid is op weersextremen.

Informatiebijeenkomst op donderdag 10 oktober

We starten met een algemeen deel waarin we vertellen over de opgaven voor de Kleine Aa. Daarna buigen we ons aan tafels samen over de gebiedskaarten. Doel is samen kansen en knelpunten te inventariseren.

Datum + tijdstip: donderdag 10 oktober 19.30 uur – 21.00 uur
Locatie: gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10 in Lierop

Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig.

Volgende stap

Het gesprek met de streek levert relevante informatie op voor de volgende stap: een schetsontwerp. Dit is een eerste uitwerking van de inrichting met maatregelen voor dit deel van de Kleine Aa. Het schetsontwerp zal met direct belanghebbenden worden besproken. Daarna volgt een aangepaste versie, het voorlopig ontwerp, dat met de omgeving gedeeld wordt.

Vervolg op bovenstrooms deel Kleine Aa

Het project Beekontwikkeling Kleine Aa is onderdeel van het programma 't Aa-dal Zuid. Hierin werken we met gemeente Someren en gemeente Asten samen aan een klimaatbestendig en natuurvriendelijk Aa-dal. Vanuit dit programma is het bovenstroomse deel van de Kleine Aa, bij de Kerkendijk, in 2022 al ingericht als ecologische verbindingszone.

Meer informatie

Actuele informatie over het project herinrichting Kleine Aa is te vinden op www.aaenmaas.nl/kleine-aa. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en meld je hier ook meteen aan voor de nieuwsbrief 't Aa-dal Zuid.

Meer informatie over het project


Vragen? Neem contact op met:

Daan Seuntjens

Daan Seuntjens 1 Aa en Maas
Functie
Projectleider
Telefoon
06-38 21 84 71
E-mail
dseuntjens@aaenmaas.nl