Ga jij als agrariër zorgvuldig om met perssappen die vrijkomen en afstromen?
De mais is door het natte voorjaar laat gezaaid en heeft misschien niet voldoende kunnen afrijpen voordat er gehakseld wordt. De kans is aanwezig dat er daardoor minder droog ingekuild kan worden dan voorgaande jaren én dat er perssappen vrijkomen en afstromen. Hierdoor raakt het oppervlaktewater verontreinigd en verliezen veehouders een deel van de voedingsstoffen en energie.
Perssappen zijn erg geconcentreerd en bevatten veel voedingsstoffen. Bij een lozing komen de perssappen in oppervlaktewater terecht. Het gevolg is toename van (blauw)algen en ongeschikt veedrink- en zwemwater. Onderzoek toont aan dat 1 liter perssap wel 100 keer meer zuurstof aan het water onttrekt dan 1 liter huishoudelijk afvalwater, met als gevolg; een sloot zonder leven.
Plaats een absorberende onderlaag en houd perssappen vast
Perssappen ontstaan bij het fermentatieproces van ruwvoer. Hierbij geldt; hoe beter de omstandigheden bij het inkuilen, hoe minder de hoeveelheid perssappen. Zijn er relatief veel perssappen, dan zullen die uit de kuil vrijkomen. Dit kun je voorkomen door een absorberende onderlaag te plaatsen onder het kuilvoer die de perssappen vasthoudt. Dit bevordert de voederwaarde in het kuilvoer en het sap kan niet wegstromen.
In de meeste gevallen is een absorberende onderlaag van ongeveer 15 tot 20 centimeter voldoende dik. Er zijn diverse absorberende producten, denk aan; koolzaad, tarwe, gerst, stro, graszaadhooi, luzerne, droge graskuil of gedroogde bietenpulp. Vindt inkuilen plaats als het regent, dan is het verstandig om pas vlak voor het inrijden de onderlaag aan te brengen.
Kijk voor meer informatie de video van AgriWijzer via de button hieronder.
Een praktische oplossing voor perssap
Opvangen van sappen
Als perssappen alsnog vrijkomen, vang deze dan op. Zorg ervoor dat de afvoerroute voor het inkuilen schoon is en functioneert. Check na het inkuilen of er niets verstopt is geraakt en blijf de opvangvoorziening controleren zodat deze niet overstroomt. Heb je een sleufsilo met gescheiden waterafvoer, zorg er dan voor dat de instellingen goed zijn en blijf deze de eerste periode goed controleren.
Ga ook bewust om met andere voerproducten
Ook bij andere (natte) bijproducten zoals aardappelvezels, bierbostel, bietenperspulp of de graskuil van het najaar kunnen veel sappen vrijkomen. Ga ook hier bewust mee om en voorkom een lozing op bodem- of oppervlaktewater.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Help je ons?4 februari 2025
- Waterbericht januari: een nat en grijs begin van 20254 februari 2025
- Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant4 februari 2025
- Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) bezoekt waterschap Aa en Maas3 februari 2025
- Waarom het grondwaterpeil juist op de Maashorst zo hoog is en blijft29 januari 2025