'Hoop in de modder'


18 september 2024

Afgelopen weekend lukte het eindelijk! Na eerdere mislukte pogingen in het voorjaar, vingen we tijdens een veldonderzoek in de gemeente Laarbeek drie grote modderkruipers: een jonge vis en twee volwassen exemplaren van maar liefst 25 cm. Een klein, maar hoopgevend succes in de zoektocht naar deze zeldzame en beschermde vissoort die in sloten en beken leeft, maar waarvan de populatie in Nederland onder druk staat.

Samen met vrijwilligers van IVN Laarbeek, Stichting RAVON en de poelen- en vissenwerkgroep uit Gemert-Bakel gingen we op pad om deze kwetsbare vis te vinden. Hoewel de vangst klein was, gaf het ons inzicht in de waterkwaliteit en leefomstandigheden van deze bijzondere dieren.
Even op de foto en daarna snel weer lekker zwemmen.

𝐖𝐒𝐬𝐭 𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐣𝐞𝐬 over de grote modderkruiper

  • De grote modderkruiper is een vis die leeft in de slootbodem en kan overleven als deze tijdelijk droogvalt. De modderkruiper graaft zich in de modder en haalt zuurstof uit de lucht via zijn darmen. Hierdoor kan hij overleven in wateren met zeer lage zuurstofgehalten of zelfs zonder water, zolang zijn huid vochtig blijft.
  • De grote modderkruiper de bijnaam weeraal heeft. Vroeger werden ze gevangen en gehouden in een glazen pot om het weer te voorspellen. Bij een dalende luchtdruk wat duidt op de komst van regen of onweer worden ze actief en zwemmen ze onrustig omhoog en omlaag. Gelukkig hebben we nu het KNMI.
  • Ondanks dat de vis β€˜grote modderkruiper heet, wordt de vis over het algemeen niet groter dan een centimeter of 30.

Maar ondanks zijn bijzondere eigenschappen, gaat het slecht met de grote modderkruiper. Zijn leefgebied wordt steeds kleiner door verdroging, vervuiling en veranderingen in het beheer van sloten en beken. Daarom is het zo belangrijk dat we deze vis blijven volgen en onderzoeken.

Het project Blauwe Poort: een stap naar herstel

Een belangrijk onderdeel van het herstel van de populatie van de grote modderkruiper is het project Blauwe Poort. Dit project richt zich op de herinrichting van de oevers van de Aa, Snelleloop en Boerdonkse Aa in de omgeving van Boerdonk en Laarbeek. Door deze oevers natuurvriendelijk in te richten en te zorgen voor een betere waterkwaliteit, hopen we dat de populatie van de modderkruiper zich herstelt.

Hoe kunnen we de grote modderkruiper helpen?

Meer natuurvriendelijke oevers, sloten met plantengroei zoals riet en moerasplanten die helpen bij het zuiveren van water en aangepast onderhoud kunnen het verschil maken voor de grote modderkruiper. Door hun leefgebied te herstellen en de waterkwaliteit te verbeteren, kunnen we het tij keren voor deze prachtige vis.

Dankzij onze recente vondsten blijven we optimistisch. De komende jaren blijven we de ontwikkelingen nauwgezet volgen en nieuwe visstandonderzoeken uitvoeren om te zien of de populatie zich herstelt.