'Papier houdt geen water tegen en maakt ook geen water schoon'


18 september 2024

"Terwijl het spookt in Centraal-Europa, de regen blijft vallen en de mensen vluchten voor het water, lees ik de Miljoenennota. Conclusie: er mag wel een flink tandje bij, willen we ons kunnen weren tegen het extreme weer en onze dijken kunnen versterken. Het water past zich tenslotte niet aan ons aan, we zullen ons moeten aanpassen aan het water. Er worden beleidsnota’s aangekondigd, maar papier houdt geen water tegen en maakt ook geen water schoon. De hoop is dat er de broodnodige concrete en daadkrachtige maatregelen instaan. Als waterschappen staan we er klaar voor, als het Rijk nu ook een been bijtrekt, dan kunnen we samen stappen zetten naar schoon, voldoende en veilig water", zegt onze dijkgraaf Mario Jacobs in een reactie op de  Miljoenennota die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Reactie Unie van Waterschappen

De Unie van Waterschappen Waterschappen missen langetermijnvisie in Prinsjesdagstukken en reageren met onderstaand persbericht.

Persbericht: Waterschappen missen langetermijnvisie in Prinsjesdagstukken

De waterschappen werken dagelijks aan sterke dijken, schoon en voldoende water. Dit werk wordt steeds uitdagender. In de plannen van het kabinet ontbreekt een concreet langetermijnperspectief voor waterbeheer. De waterschappen roepen het kabinet op om dit niet uit het oog te verliezen. In de Prinsjesdagstukken en het Regeerprogramma is onvoldoende aandacht voor dijkversterkingen, schoon water en het aanpassen aan extremer weer, zoals we nu ook in Centraal-Europa zien. Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Water houdt geen rekening met ons, wij moeten rekening houden met water.”

Waterkwaliteit in gevaar

Nederland dreigt de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) niet te halen voor de deadline in 2027. Op dit moment legt de politiek hierbij vooral de focus op het risico van juridische procedures. Dit terwijl de verstrekkende gevolgen van een verslechterende waterkwaliteit voor mens en natuur, de drinkwatervoorziening, de landbouw en de economie zichtbaar worden. Van der Sande: “Waterschappen nemen al veel maatregelen voor gezonder oppervlaktewater en investeren miljarden in betere zuiveringstechnieken. Maar schoon en gezond water vraagt om meer actie. En niet alleen door de waterschappen. Het is belangrijk dat het kabinet het landbouwbeleid KRW-proof maakt en dat we nu echt werk maken van bronaanpak, met een strenger toelatingsbeleid voor stoffen. Zodat we komende generaties niet belasten met de problemen van gisteren en vandaag. In de plannen die nu gepresenteerd worden, ontbreken concrete maatregelen om die uitdagingen het hoofd te bieden. Met daadkrachtig en gezamenlijk optreden kan dit kabinet laten zien de toekomst van Nederland Waterland serieus te nemen.”

Wettelijke verankering van water en bodem sturend

De druk op de ruimte is door onder meer woningbouw, de energietransitie, natuur en landbouw groot. Er zijn dan ook ingrijpende keuzes nodig in de ruimtelijke inrichting van Nederland, om hier in de toekomst ook nog fijn kunnen wonen, werken en recreëren. De waterschappen vinden dan ook dat het water- en bodemsysteem leidend moeten zijn bij ruimtelijke ordening. Dit betekent volgens de waterschappen niet alleen aanpassen aan extremer weer, maar ook dat water en bodem leidend zijn bij fundamentele keuzes zoals locaties voor woningbouw en welk grondgebruik waar mogelijk is. Van der Sande: “Als we daar nu niet de juiste keuzes in maken, zadelen we toekomstige generaties op met schade en overlast. Elke euro die we daar nu in investeren verdienen we de komende jaren dubbel en dwars terug. Nog te vaak zien we dat het belang van water en bodem worden vergeten als plannen concreter worden voor de ruimtelijke inrichting. De korte termijnbelangen worden vaak beter meegewogen dan de lange termijnbelangen. Om te zorgen dat we toekomstige generaties niet opzadelen met de problemen van nu, is wettelijke borging en beleidsmatige verankering nodig van het principe van water en bodem sturend. Want water houdt geen rekening met ons, wij moeten rekening houden met water. “

Lees het volledige persbericht van de Unie van Waterschappen