Peilbeheer in regio St. Anthonis en Boxmeer is klaar voor de toekomst


4 september 2024

Waterschap Aa en Maas heeft de afgelopen jaren samen met betrokkenen uit de streek gewerkt aan een beter watersysteem in de omgeving van St. Anthonis en Boxmeer. Dit hebben we gedaan omdat het grondgebruik is veranderd, er nieuwe wensen en behoeften zijn in de streek en vanwege het veranderende klimaat. Ruim 75 maatregelen zijn uitgevoerd op bijna 50 locaties om het peilbeheer op orde te krijgen. Van het plaatsen van nieuwe stuwen tot het vergroten van duikers. Er kan nu goed ingespeeld worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering, oftewel: voldoende water bij droogte en niet te veel water bij flinke buien.

Veranderde bedrijfsvoering en grondgebruik stellen andere eisen aan het waterbeheer dan in het verleden. En om de weersextremen, die vaker kunnen voorkomen, kunnen we niet meer heen. Dus moet het watersysteem hier zo goed mogelijk op worden voorbereid. Daarom hebben we de afgelopen jaren samen met de streek de water aan- en afvoer en peilbeheersing in de omgeving van St. Anthonis en Boxmeer geoptimaliseerd.

Van gesprek naar uitvoering

Tijdens keukentafelgesprekken en streekbijeenkomsten zijn behoeften en knelpunten geïnventariseerd bij grondeigenaren. Na verdere analyse van de ideeën en oplossingen zijn er concrete plannen gemaakt en uitgevoerd. Tussen 2020 en 2024 zijn alle maatregelen uitgevoerd om het peilbeheer te verbeteren. Ook is het streefpeilenplan geëvalueerd en worden de streefpeilen aangepast naar behoefte van de omgeving waar nodig. Een streefpeil is een vast ingesteld stabiel waterpeil van een stuw in een beek. Dit waterpeil wordt door het waterschap jaarrond nagestreefd.

Maatregelen: technisch én ruimtelijk

De maatregelen zijn niet alleen technisch van aard, maar ook ruimtelijk. Een technische oplossing is bijvoorbeeld het bouwen van stuwen of het vergroten van duikers. Door het plaatsen van een stuw kan het waterpeil met de klep makkelijker gestuurd worden. In droge tijden kan er meer water vastgehouden worden door de klep omhoog te zetten. Tijdens piekbuien kan wateroverlast worden voorkomen door de klep omlaag te zetten, zo kan het water sneller wegstromen. Er is daarnaast ook gezocht naar ruimtelijke oplossingen. Bijvoorbeeld door het onderhoud van de beek op een andere manier te doen of door het peilbeheer beter af te stemmen op veranderende weersomstandigheden.

Resultaat

Op bijna 50 locaties zijn in totaal ruim 75 maatregelen uitgevoerd om het peilbeheer op orde te krijgen. Het lijken soms kleinschalige maatregelen, maar al deze maatregelen bij elkaar hebben een enorme impact. Zowel natuur als landbouw kan nu van een zo optimaal mogelijk waterpeil profiteren. Alle maatregelen zijn op een kaart gezet met daarbij een omschrijving van de oorspronkelijk situatie en de uitgevoerde maatregel.

<klik op onderstaande kaart voor een uitvergroting>

23004-WAM-Kaart-optimalisatie-peilbeheer-St.-Anthonis-Boxmeer-115x160cm_MediumResolutie

Lees meer over het project


Vragen? Neem contact op met:

Leon van Hoften

Foto Wim Roefs-1696
Functie
Projectmanager
E-mail
lvanhoften@aaenmaas.nl