Renovatie RWZI Oijen in volle gang: een update


26 september 2024

Eind 2022 startten we met de renovatiewerkzaamheden op onze rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Oijen. De rioolwaterzuivering is bijna 50 jaar oud en toe aan vernieuwing. We moderniseren de zuivering en investeren in nieuwe technieken om meer medicijnresten en andere verontreinigingen uit het afvalwater te halen. Dit maakt de installatie klaar voor de toekomst en draagt bij aan schoon water. Hoe de renovatie vordert, lees je in dit artikel.

Foto: Werkzaamheden aan het stamriool, waar de betonvloer wordt gestort. Dit is de plek waar de aanvoerleidingen, die diep onder de grond liggen, het terrein binnenkomen.

Nieuw influentgebouw in aanbouw

Afgelopen jaar is fase 1 van de werkzaamheden afgerond. We vernieuwden verschillende grote leidingen en enkele putten en bassins op het terrein. Op dit moment zitten we midden in fase twee. De bouw van het nieuwe influentgebouw is gestart. Dit is het gebouw waar afvalwater de zuivering binnenkomt. De fundering is klaar en het gebouw krijgt al zichtbaar vorm.

Opknapbeurt beluchtingstanks

Naast de bouw van het influentgebouw werken we ook aan de beluchtingstanks. De eerste beluchtingstank is opgeknapt en weer in gebruik. Tijdens de renovatie van de deze tank haalden we de actieve bacteriën uit het beluchtingssysteem. Om ervoor te zorgen dat de rioolwaterzuivering wel gewoon blijft werken tijdens de renovatie, installeerden we een Tijdelijke Pomp Installatie (TPI). Zo kan de installatie dezelfde hoeveelheid afvalwater blijven verwerken.

Een beluchtingstank is een belangrijk onderdeel van het zuiveringsproces. In deze tank voegen we zuurstof aan het afvalwater toe waardoor bacteriën actief worden. Deze bacteriën ‘eten’ als het ware poep, plas en etensresten op. Nadat de bacteriën vol zijn en naar de bodem zakken, blijft er schoon water over.

Foto: Je ziet hier de nieuw geplaatste keerwand in het beluchtingscircuit. Door deze keerwand maakt het water in het beluchtingscircuit een extra lus in de carrousel. Dit betekent dat het water een langere reis door het systeem maakt, waardoor het schoner wordt.

Wat gebeurt er in de volgende fase?

In het najaar starten we met fase drie. In deze fase renoveren we de tweede beluchtingstank en ronden we de bouw van het influentgebouw af. Ook de sliblijn, die een belangrijk onderdeel is van het zuiveringsproces, wordt dan vernieuwd. In de laatste fase van de renovatie pakken we het terrein en het bedrijfsgebouw aan.

Een sliblijn gebruiken we voor de behandeling van slib. Dat is het materiaal dat overblijft nadat het afvalwater door verschillende zuiveringsstappen is gegaan. De sliblijn vermindert het volume van het slib zodat we het veilig kunnen verwerken of afvoeren. Dit gebeurt door processen zoals indikken, ontwateren of vergisten. Tijdens de vergisting breken bacteriën het organische materiaal in het slib af, waarbij biogas ontstaat wat weer gebruikt kan worden voor energieopwekking. Dat doen we bijvoorbeeld op onze zuivering in Den Bosch. Dit biogas leveren we aan Heineken en de afvalstoffendienst.

De renovatie van RWZI Oijen verloopt volgens planning en maakt de installatie klaar voor de toekomst, met verbeterde en duurzamere afvalwaterzuivering.

Lees meer op onze projectenpagina over de renovatie van de zuivering in Oijen