Restauratie historische keersluis Bossche Sloot: doorgang voor fietsers en wandelaars tot half december gesloten


5 september 2024

Afgelopen week begonnen we met de restauratie van de historische keersluis bij de Bossche Sloot. Deze sluis, gebouwd in 1911, staat op de plek waar water wordt ingelaten vanuit het Drongelens Kanaal om de polders tussen Vlijmen en ’s-Hertogenbosch te voorzien van water. Wat deze sluis bijzonder maakt, is dat er sinds de bouw bijna niets aan is veranderd en dat de sluis nog steeds in gebruik is. Bij stijgend waterpeil in het Drongelens Kanaal sluiten we de sluis handmatig om overstromingen te voorkomen. Dat gebeurde voor het laatst eind 2023.

Rode pijl: keersluis Bossche sloot. Geel gearceerde lijn: afgesloten doorgang voor fietsers en wandelaars.

Waarom restauratie nodig is?

Hoewel de sluis nog werkt, voldoet deze niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid. Zo gaat het sluiten van de sluis niet altijd makkelijk en veilig. Omdat de keersluis een rijksmonument is, bereidde we de restauratie extra zorgvuldig voor. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang en we verwachten dat de restauratie voor de kerst wordt afgerond. Het project wordt uitgevoerd door de firma Vissers Ploegmakers in samenwerking met restauratie-aannemer Nico de Bont.

Wat doen we?

De restauratie bestaat uit:

  • Demonteren en herstellen van de Stoney-schuiven: de stalen schuiven en portalen worden gedemonteerd en naar een werkplaats gebracht, waar ze worden gereinigd en opnieuw geconserveerd. Na restauratie zijn de schuiven lichter te bedienen.
  • Herstel van de betonnen keermuren en taludbescherming: de keermuren zijn nog in goede staat, maar hebben enkele scheuren die worden gerepareerd. Ook de verzakte taludbescherming herstellen we.
  • Verbreden van de inspectiebrug: de brug, die ook als fietspad dient, wordt met 30 cm verbreed om fietsers, scooters en scootmobielen meer ruimte te geven. Hoewel de brug dan nog steeds te smal is om elkaar te passeren, maakt dit het oversteken wel makkelijker. De doorgang voor fietsers en wandelaars is tot half december gesloten.
  • Vervangen van noodschotten: de oude noodschotten worden vervangen door een vast schot met een spindelschuif. Dit maakt het mogelijk om de sluis veiliger en zonder zware apparatuur te sluiten.

Historische keersluis

De keersluis bij de Bossche Sloot is een belangrijk rijksmonument dat grotendeels in originele staat verkeert. Met deze restauratie zorgen we ervoor dat de sluis ook in de toekomst een belangrijke rol kan blijven spelen in het waterbeheer van onze regio. Eind 2023, tijdens hoogwater, sloten we het historisch waterstaatsmonument Bossche Sloot vanwege het stijgende waterpeil. Zo voorkwamen we dat hoog water vanuit het kanaal de polders ten zuiden van Vlijmen instroomde.