Water- en milieu-autoriteiten Blue Deal Colombia op bezoek in ons werkgebied


18 september 2024

Donderdag 12 september bezochten Colombiaanse directeuren van water- en milieu-autoriteiten ons werkgebied in het kader van het programma 'Inspiragua', het Blue Deal programma in Colombia. Met deze organisaties werken we als waterschap al jaren nauw samen binnen het Inspiragua-programma.

Samenwerkingen

De directeuren waren een week in Nederland en bezochten verschillende locaties. Op donderdag stond het onderwerp 'Integrale projecten in rivieren en beken' centraal, met de nadruk op de interbestuurlijke samenwerking van organisaties. In de ochtend werden enkele Colombiaanse en Nederlandse presentaties gegeven. Onze collega Mike Heijnen vertelde over de complexe opgave van de samenloop van hoge afvoeren in de Dommel en de Aa, en de gevolgen als die samenvallen met hoog water op de Maas. Dankzij een goede samenwerking tussen verschillende partijen, hebben we 11 mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden.

Veldbezoek

In de middag werden de directeuren rondgeleid in ons werkgebied. Ze bezochten regionale waterkeringen, waterbergingsgebieden en andere bijzondere plekken rondom ’s-Hertogenbosch. Waaronder het Bossche Broek, de Vughter stuw, inlaatwerk Lambert Verheijen, de Vughtse Gement en het natuurgebied de Moerputten. Onze collega's Ingrid Rijkers, Ronald Wolters en Gerard de Boer, Maartje Thijsen (provincie Noord-Brabant) en Lars Koreman (Natuurmonumenten) vertelden over de gebieden en de waterkeringen. Dit werd zeer gewaardeerd door de Colombiaanse gasten.

Moerputtenbrug.

Meer weten over het Blue Deal Programma 'Inspiragua'?

Onze collega Ronald Wolters is betrokken bij het Blue Deal programma en helpt bij het opzetten van een beheerorganisatie voor de dijk langs de rivier de Cauca, bij de miljoenenstad Cali in het zuiden van Colombia. Deze dijk beschermt 800.000 mensen tegen overstromingen, maar het beheer ervan is nog niet goed geregeld.

Lees meer over Ronald zijn ervaringen in Colombia