Waterveiligheid in Colombia: waterschap Aa en Maas helpt mee via de Blue Deal


11 september 2024
Als waterschap zijn we betrokken bij het Blue Deal-programma, waarin Nederlandse waterschappen samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat werken aan schoon, voldoende en veilig water voor 20 miljoen mensen die wonen in 40 stroomgebieden verspreid over de wereld. Wij delen onze kennis met de lokale waterbeheerders in 15 landen. Het programma loopt tot eind 2030.

Colombia

In Colombia loopt het Blue Deal Programma 'Inspiragua' waarbij onze collega Ronald Wolters helpt bij het opzetten van een beheerorganisatie voor de dijk langs de rivier de Cauca, bij de miljoenenstad Cali in het zuiden van Colombia. Deze dijk beschermt 800.000 mensen tegen overstromingen, maar het beheer ervan is nog niet goed geregeld. Er is geen onderhoud of inspectie, waardoor de dijk langzaam zwakker wordt. Daarnaast wonen er nog zo’n 3.000 gezinnen op de dijk die het geweld in het binnenland zijn ontvlucht en waarvoor ook een oplossing moet worden gezocht. Het waren er ooit 8.000 dus op dat terrein is al flinke vooruitgang geboekt. Deze bewoners, maar ook anderen, zorgen voor schade door onder andere het aanleggen van tuinen, parkeerplaatsen en het hoeden van vee. Ook trekken ze (illegaal) waterleidingen en elektriciteitskabels door de dijk en dumpen enorm veel puin en afval op de dijk, zoals op onderstaande foto te zien is.
Blue Deal in Colombia.

Hulp ingeschakeld

Gelukkig is er in Colombia het besef dat er iets moet veranderen, en daarom is de hulp van Nederland ingeroepen. Collega Ronald Wolters helpt bij het organiseren van inspecties en onderhoud, en in de toekomst wil hij werken aan het opzetten van een calamiteitenorganisatie, inclusief het opleiden en inzetten van dijkwachten. Het zou mooi zijn als we de huidige dijkbewoners daarbij kunnen betrekken. Maar er is nog veel werk te doen.
Blue Deal in Colombia.
Blue Deal in Colombia.

Lees meer over de Blue Deal