Altijd bezig met het weer: regen, droogte, wind. Alles heeft invloed.
Water vasthouden als het gortdroog is. Water afvoeren als het met bakken uit de lucht komt. Als adviseur watersysteem bij ons waterschap zoekt Josien Barten elke dag naar de perfecte balans. Achter haar bureau, aan de vergadertafel én midden in het veld. Tussen de boeren, de sloten, de schuren en de struiken.
Solliciteer voor de functie adviseur watersysteem
Daar heb je weer zo’n mevrouw van het waterschap
“Soms weet ik het al zodra ik de auto uitstap. Dan zie ik ‘m staan: een boer met z’n armen over elkaar, strak gezicht. Geen zin in gedoe. ‘Daar heb je weer zo’n mevrouw van het waterschap.’ Het schrikt mij niet af. Want ik weet: een kop koffie en een goed gesprek, en we staan samen langs de sloot te bedenken hoe we het voor ons allebei werkbaar maken: water z’n plek, boer z’n ruimte.
Daar kunnen we als waterschap niks aan veranderen, maar we moeten er wél iets mee
Ik werk in een gebied met grote tegenstellingen. Rondom Cuijk, langs de Maas. Een rivier die vanuit Frankrijk komt, dwars door België stroomt en hier alles brengt wat hij onderweg tegenkomt. Soms veel te veel water, soms veel te weinig. En daar kunnen we bij het waterschap niks aan veranderen, maar we moeten er wél iets mee.
Je bereikt pas echt iets bereikt als je mensen meeneemt in je verhaal
Dat begint praktisch: zorgen dat het water de ruimte krijgt. Brede sloten, open oevers en ruimte voor het onderhoud. Maar ja, dat betekent soms dat er bomen weg moeten. Of dat een schuurtje nét te dicht bij de sloot staat. Dan zoek ik contact met de eigenaar. Niet met gestrekte arm en de wet onder m’n neus, maar door in gesprek te gaan, open, eerlijk en met oog voor ieders belang. Want ik geloof dat je pas echt iets bereikt als je mensen meeneemt in je verhaal.
En nee, dat gaat niet altijd vanzelf. Grondbezitters kunnen behoorlijk fel zijn. Zeker als er collega’s met oranje jassen aan komen lopen. ‘Daar heb je die ambtenaren weer.’ Maar ik laat me niet zomaar wegsturen. Mij komen ze met een riek niet achterna, zeg ik altijd lachend. Ik sta stevig in m’n schoenen. En als het ijs eenmaal gebroken is, ontstaan de mooiste gesprekken.
Want goed waterbeheer gaat hand in hand met ruimte voor natuur
Dan begint het echte puzzelwerk. Hoe houden we de sloot schoon? Hoe zorgen we voor genoeg water? En hoe maken we het tegelijk aantrekkelijk voor alles wat er leeft, vissen, planten, vogels, insecten? Want goed waterbeheer gaat voor mij altijd hand in hand met ruimte voor natuur. Ik ben hier niet voor niks ook ambassadeur biodiversiteit. Dat extra beetje aandacht, dat maakt het verschil.

Puzzelen, schakelen en regelen
Het puzzelen, schakelen en regelen: daar hou ik van. Geen dag is hetzelfde. Ik loop net zo makkelijk bij boeren het erf op als bij ecologen of collega’s van beheer binnen. En ik ben altijd bezig met het weer. Regen? Droogte? Wind? Alles heeft invloed.
Mijn werk draait uiteindelijk om één ding
Mijn werk draait uiteindelijk om één ding: zorgen dat het watersysteem werkt. Dat het water stroomt waar het moet, en blijft waar het kan. Dat sloten en oevers goed onderhouden kunnen worden. Dat mensen, natuur en dorpen hier veilig samen kunnen bestaan. Als dat lukt, als alles klopt en iedereen kan meebewegen, is mijn werk geslaagd.
Niet vanuit een ivoren toren, maar gewoon: buiten, langs de sloot, samen met de mensen die hier wonen en werken
Dit werk is zó relevant. We krijgen allemaal te maken met extremer weer. Pieken van nat en droog. En als wij daar als waterschap niet op inspelen, heeft straks iedereen natte voeten of verdroogde tuinen. Ik ben er trots op dat ik daaraan mag bijdragen. Niet vanuit een ivoren toren, maar gewoon: buiten, langs de sloot, samen met de mensen die hier wonen en werken.”
We zoeken een adviseur watersysteem!
Denk jij: dat wil ik ook!? Goed nieuws: we zoeken een adviseur watersysteem in de omgeving Cuijk.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Spannende ontknoping in scholenstrijd om schoon en voldoende water18 april 2025
- Kamerlid Martijn Buijsse (VVD) op bezoek bij Aa en Maas: hoe uit afvalwater waardevolle stoffen te winnen17 april 2025
- Plaatsing batterij bij rioolwaterzuivering om piekbelasting op elektriciteitsnet op te vangen17 april 2025
- Altijd bezig met het weer: regen, droogte, wind. Alles heeft invloed.17 april 2025
- Bezoek gratis onze gemalen Caners en van Sasse15 april 2025