Plaatsing batterij bij rioolwaterzuivering om piekbelasting op elektriciteitsnet op te vangen


17 april 2025

Bij onze rioolwaterzuivering in Land van Cuijk is onlangs een batterypack van 1 MWh geplaatst. De hoofdreden hiervoor is netcongestie: onze waterzuiveringen hebben steeds meer stroom nodig, maar het maximale vermogen dat we van het elektriciteitsnet mogen gebruiken, is soms niet genoeg. Met deze batterij kunnen we stroom opslaan en gebruiken op momenten dat we anders te veel tegelijk zouden verbruiken. Zo blijven we binnen het afgesproken contractvermogen met netbeheerder Enexis.

Renovatie beluchtingsbakken vraagt extra stroom

De batterij zetten we tijdelijk in tijdens de renovatie en uitbreiding van onze zuivering in Land van Cuijk. We breiden de capaciteit op deze zuivering uit met 20% door de bouw van een vijfde beluchtingstank. Ook renoveren we de bestaande tanks. Dat doen we om en om zodat we gewoon 24/7 rioolwater kunnen zuiveren. Omdat het afvalwater tijdens deze renovatie niet meer onder vrij verval (zwaartekracht) door de installatie kan stromen, zijn er tijdelijke pomp- en beluchtingsinstallaties nodig. Dit zorgt tijdelijk voor een flink hogere energievraag.

Duurzame energie waar mogelijk, batterij als slimme aanvulling

We nemen al stikstof-neutrale maatregelen om duurzaam met energie om te gaan. Zo gebruiken we elektriciteit van zonneweides op het terrein en zetten we biogas in om stroom via een warmtekrachtkoppeling (WKK) op te wekken. Toch zijn we op piekmomenten afhankelijk van extra capaciteit, zeker als de zon minder of niet schijnt en er bij regen extra vuil water binnenkomt.

Met de batterij kunnen we op strategische momenten stroom opslaan en piekverbruik opvangen wanneer dit nodig is. Dit helpt ons om energievraag en -aanbod beter in balans te brengen. Een complexe puzzel waardoor we de beschikbare zonnestroom, netstroom en biogas optimaal  benutten en het afvalwater nog beter kunnen zuiveren. Het is voor het eerst dat we als waterschap een batterypack op deze manier inzetten.