Start beekdalontwikkeling 't Aa-dal Noord


2 april 2025

De komende jaren gaat waterschap Aa en Maas samen met gemeenten Meierijstad, Bernheze, Laarbeek, ZLTO, provincie Noord-Brabant en Staatsbosbeheer aan de slag in het noordelijke gedeelte van het Aa-dal, tussen Middelrode en Beek en Donk. Water en bodem in het gebied worden op orde gebracht, dat is van belang voor natuur, landbouw, waterveiligheid en de gezondheid van de mensen die hier wonen en werken. De eerstvolgende stap is een verkenning van mogelijke maatregelen voor een aantal deelgebieden binnen dit project. Daarbij worden ook direct belanghebbenden – zoals de mensen die in zo’n deelgebied wonen, betrokken.

“Er zijn maatregelen nodig, omdat het gebied verdroogt en tegelijkertijd grote hoeveelheden water – zoals door piekbuien of langdurige regen - nog niet goed aankan. Dat vergroot de kans op wateroverlast. Hoewel de kwaliteit van het water de laatste jaren al een stuk beter is geworden zijn er in het Aa-dal nog voldoende kansen voor verdere verbetering waarvan mensen, planten en dieren kunnen profiteren. Samen met de inwoners en ondernemers uit de omgeving willen we er voor zorgen dat er voldoende schoon water aanwezig is en blijft", aldus Peter van Dijk, lid van het Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas.

Erp Watermolenweg (Aa) Fotograaf Babette Vromen
Erp Watermolenweg (Aa) Fotograaf Babette Vromen

Slimme combinaties van oplossingen

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in de maatregelen die genomen moeten worden. Hiervoor zoeken de gebiedspartners (waterschap, gemeenten, provincie en ZLTO) dan ook naar slimme combinaties van oplossingen. Zo blijft er in de toekomst naast ruimte voor natuur ook ruimte voor landbouw en zoeken we naar mogelijkheden voor recreatie.

Stap voor stap

Het verbeteren van het watersysteem, het bijdragen aan de doelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), de belangen van agrariërs, maar ook de wensen voor recreatie, meer woningen, bedrijven en een goede bereikbaarheid zijn soms moeilijk te combineren. En niet alles kan overal. Het is een uitdagende klus waarin lastige keuzes gemaakt moeten worden. Daarom is gekozen voor een integrale gebiedsgerichte aanpak waarin overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners het gebied samen vormgeven. Dat gebeurt stap voor stap.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren

De eerste stappen zijn al gezet, zo is er een verkenning gedaan van de opgaven in het gebied en is er een uitvoeringsagenda op hoofdlijnen vastgesteld. Ook twee lopende projecten – kasteel Eyckenlust en de Blauwe Poort (allebei in gemeente Laarbeek) - zijn aangesloten bij de beekdalontwikkeling van het Aa-dal Noord.

De volgende stap is dat we met de gebiedspartners dit jaar aan de slag gaan met de verkenning van de mogelijke maatregelen voor een aantal deelgebieden – waaronder Erp - binnen dit project. We gaan daarvoor eerst in gesprek met de mensen die wonen of ondernemen in de betreffende deelgebieden. Binnenkort nemen we contact met hen op.

Informatie of vragen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het project Beekdalontwikkeling 't Aa-dal Noord? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Of lees meer op de projectpagina Beekdalontwikkeling 't Aa-dal Noord.

Vragen over het gebiedsproces? Neem dan contact op met Niels Kanters, omgevingsmanager waterschap Aa en Maas: nkanters@aaenmaas.nl of bel naar 06 – 42 82 48 64.